Foto: TT

Hundratals döda i självmordsdåd i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Självmordsbombare attackerade i dag moskéer i Jemens huvudstad Sanaa under fredagsbönen. Minst 142 personer har mist livet, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor inom sjukvården.

Mellan 100 och 200 personer är skadade, uppger medicinsk personal.

Det var tre självmordsbombare som attackerade två moskéer i Sanaa, rapporterar tv-kanalen al-Jazeera. Enligt vittnen hördes explosioner med en halvtimmes mellanrum i närheten av moskéerna. En bomb exploderade inne i Badr-moskén och när moskébesökarna flydde detonerade en annan bomb vid entrén. Moskéns imam uppges vara en av de dödade, skriver TT. Enligt al-Jazeera exploderade en tredje bomb vid Al-Hashoosh-moskén i norra delen av staden.

Krisen i Jemen

Bland de mest besökta moskéerna

Moskéerna som attackerades används främst av den shiamuslimska gruppen Huthi som dominerar i Jemen.

– De hör till de mest välbesökta moskéerna, säger Hakim Al-Masmari, redaktör på Yemen Post till al-Jazeera.

Huthierna, som är allierade med den förre presidenten Ali Abdullah Daleh, har kontrollerat huvudstaden sedan i september i fjol.

Oklart vilka som utfört dåden

Islamiska staten (IS) har tagit på sig skulden på Twitter, skriver Reuters. Det har också spekulerats i att dåden har utförts av al-Qaida på grund av likheter med tidigare terrorattacker kopplade till gruppen.

Tidigare i år satte huthierna den väststödde presidenten Abd Rabbu Mansur Hadi i husarrest. Han flydde sedan till den sydliga staden Aden där han deklarerat att hamnstaden tills vidare ska vara landets huvudstad.

I torsdags anfölls presidentens palats i Aden av attackplan som lyft från Sanaa. Ingen skadades. Men i strider tidigare på dagen vid flygplatsen i Aden dödades minst 13 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet