Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sitt hem i Negevöknen visar Mohamed Hassouna var hans 7-åriga dotter Amina skadades. Foto: Ahmad Gharabli/AFP/TT

Sjuåriga Amina träffades av splitter under Irans attack

Uppdaterad
Publicerad

Beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn.

Nu kämpar deras sjuåriga dotter Amina för sitt liv.

Amina al-Hasoni är den enda som skadades allvarligt i helgens iranska flygangrepp mot Israel. Hennes föräldrar och 13 syskon turas nu om att vaka på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Beersheba.

– Vi hade ingenstans att ta skydd, konstaterar hennes far, fabriksarbetaren Mohamed al-Hasoni, för nyhetsbyrån AFP.

Krig mellan Israel och Hamas

Inga varningar

Irans storskaliga flyganfall i söndags natt var en vedergällning för en tidigare attack mot Irans konsulat i Damaskus. Det israeliska luftvärnet har hyllats för den precision med vilken de iranska robotarna och drönarna sköts ner. Men prickade drönare resulterar i vrak och splitter, något de flesta israeler kan ta betäckning från.

Landets omkring 300 000 beduiner har dock inte samma tillgång till varningssystem och skyddsrum. En stor andel bor i byar som inte erkänns av myndigheterna, platser som saknar vatten, avlopp och elektricitet.

Familjen al-Hasoni tillhör den gruppen. Deras enkla hus i Negevöknen har ingen el och är rivningshotat. När explosionerna intensifierades natten till i söndags bestämde de sig trots allt för att lämna bostaden på kullen. Amina al-Hasonis morbror Ismail, berättar för The New York Times att han var i närheten när han hörde sin syster skrika.

Fabriksarbetaren Mohamed al-Hasoni, fotograferad utanför det hus i Negevöknen där hans sjuåriga dotter Amina träffades av splitter under helgens iranska attack mot Israel. al-Hasoni säger att dottern, som nu får intensivvård, är skojfrisk och älskar att rita. Foto: Ahmad Gharabli/AFP/TT

Växande vrede

Morbrodern skyndade dit och fann systern med en blödande sjuåring i armarna. Flickan hade varit långsammare än de andra upp ur sängen. På väg från sitt fjärilspyntade rosa sovrum träffades hon i huvudet av en metallbit från en robot som trängde igenom taket.

– Jag tror den träffade henne när hon sprang, berättar Ismail, som inte uppger något efternamn.

Han rusade med flickan i famnen tills han hittat en bil som kunde köra henne till sjukhus. Vid återkomsten såg han den stora blodpölen på husets kakelgolv. Senare meddelades att polis hittat över 150 splitter- och vrakdelar i området.

Bland beduiner i allmänhet och familjen al-Hasoni i synnerhet växer nu ilskan över sjuåringens öde.

– Vi kräver våra rättigheter. Våra byar måste skyddas, säger Jabbar Agu Caf, ordförande i det regionala beduinrådet, till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet