Ett israeliskt stridsfordon nära gränsen till Gaza. Foto: Nyhetsbyrån TT

Sjukhus i Gaza sönderbombat

Publicerad

Al Wafa-sjukhuset i norra Gaza har utsatts för kraftig beskjutning från stridsvagnar och är nu evakuerat. Minst 20 palestinier och en israelisk soldat ska ha dödats sedan markinsatsen inleddes.

I går inledde Israel en markoffensiv i Gaza. Syftet ska vara att slå ut de så kallade ”terrortunnlarna” från Gaza in i Israel, enligt ett uttalande. I samband med offensiven har en israelisk soldat och 20 palestinier dödats.

Dessutom har Al Wafa-sjukhuset i norra Gaza, där internationella aktivister agerat mänskliga sköldar, beskjutits och enligt Charlie Andreasson från Ship to Gaza är nästan sjukhuset helt förstört.

– Sjukhusledningen fick ett samtal från israeliska militären som undrade varför vi inte evakuerat. Till slut fick vi lov att flytta patienterna, flera av dem mycket svårt sjuka. En del till och med i koma. Strax därefter började beskjutningen, säger Charlie Andreasson till nyhetsbyrån TT på telefon.

Han befinner sig nu i Gaza stad och även Fred Ekblad, den andre svensk som är mänsklig sköld i Gaza.

– Flera hotell längs med kusten har evakuerats under torsdagskvällen. Ingen vet vad som väntar. Stridsvagnarna är på plats i Gaza. Ingen går säker, säger han till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gazakonflikten

Mer i ämnet