Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefssjuksköterskan Fia Iveslätt som under sex veckor arbetade på olika kliniker i Gaza. Foto: SVT

Sjuksköterskan om läget i Gaza: ”Patienter hamnar i ödets händer”

Uppdaterad
Publicerad

Desperation, rädsla och oro. Så beskriver chefssjuksköterskan Fia Iveslätt känslan i Gaza efter att ha jobbat på flera av läkare utan gränsers kliniker i över sex veckor.

– Det finns en rädsla och oro över vad som ska hända med dem själv, deras familjer och den palestinska befolkningen, säger hon.

Hon kom tillbaka till Sverige i söndags efter arbetat på flera av Läkare utan gränsers kliniker i mellersta och södra Gaza. Människor söker primärt vård för krigsrelaterade skador som sår-, skott- och brännskador.

Men Fia Iveslätt beskriver en känsla av otillräcklighet gentemot de palestinska kollegorna.

Krig mellan Israel och Hamas

– Kollegorna gav precis allt för att försöka ge den sjukvård som vi vill bedriva. Jag är imponerad över deras mod och att de kommer till jobbet dag efter dag, säger hon.

Fia och hennes kollegor, både internationella och palestinska, arbetar och gör sitt yttersta för att hjälpa så många som möjligt.

– Det är svårt att få in utrustning och läkemedel. Ännu svårare efter att gränsen mot Egypten har stängts. Ingen kan tillgodose alla sjukvårdsbehov som finns.

200 skadade i söndagens attack

Fia hade precis lämnat Gaza när ett israeliskt flyganfall träffade ett tältläger i Rafah under söndagen. En av klinikerna tillhörande Läkare utan gränser ligger inte långt där ifrån och Fia har haft kontakt med flera kollegor i området.

– De tog emot över 200 skadade och över 40 döda. Det finns ingen klinik som klarar av att ta emot så många, det finns heller ingen möjlighet att evakuera patienter ut ur Gaza, säger hon.

Hon poängterar att det sker liknande attacker till och från och att det inte är första gången väldigt många människor skadats och dödats.

– När det sker försöker vi ge den bästa vård vi kan, försöker såklart skrika efter hjälp och skrika efter behovet att de behöver evakueras ut ur Gaza. Fram tills dess är de i ödets händer, säger hon.

Enormt psykologiskt behov

Antalet människor som är i behov av psykologiskt stöd i Gaza är enormt, enligt Fia. Läkare utan gränser har ett antal psykologer som arbetar på en primärvårsklinik dit hundratals personer vänder sig dagligen.

– Människor har upplevt trauman, de behöver sörja och bearbeta förluster och hantera den ovissa situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet