Visa alla (2)
Visa alla (2)

10 000 saknar bostad i Oklahoma

Uppdaterad
Publicerad

Den tornado som på måndagen jämnade delar av staden Moore i Oklahoma, USA, med marken kan ha orsakat skador för mer än tre miljarder dollar, varnar delstatens försäkringsmyndighet.

Kostnaderna väntas därmed bli större än efter den tornado som 2011 drabbade Joplin, Missouri och dödade 158 människor.

– När man befinner sig här på plats känns det som om det är en teaterkuliss man ställs inför. Enkla hus, men också betongbyggnader, har krossats fullständigt, berättar SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg på plats i den hårt drabbade staden Moore.

På tisdagskvällen sade myndigheterna att 24 personer mist livet, däribland nio barn. Runt 2.400 hem i Oklahoma har förstörts och 10.000 människor är påverkade av orkanen.

Ändå talas det om en ”en bra dag”  i katastrofområdet, enligt Åsberg.

Letar inte offer längre

– Man trodde att katastrofen var så mycket värre från början. Det talades om nästan hundra dödsoffer under en tid. Nu är det inte så många enligt polis, men många är skadade och många av offren är barn.

– Men polisen letar nu inte längre efter offer eller skadade och det är den positiva bilden här från staden Moore.

Styrkan i  måndagens storm klassas som den värsta enligt den amerikanska skalan för tornador, vilket innebär att chanserna för överlevnad är näst intill obefintliga om man inte befinner sig i en källare eller ett stormsäkert rum.

Dödssiffran anges fortfarande till 24, med 237 skadade, och myndigheterna tror inte längre att siffrorna kommer att stiga.

Skolor saknade stormsäkra rum

Trots att Moore drabbades av en förödande tornado även 1999 saknade de två skolor som totalförstördes i måndagens tromb stormsäkra rum, rapporterar Huffington Post. På en av skolorna – Plaza Tower – omkom sju barn när byggnaden jämnades med marken.

I Oklahoma finns inga krav på att skolorna ska ha stormsäkra rum, men nu höjs röster för skärpta regler.

– Om barnen ska vara där från åtta på morgonen till tre på eftermiddagen så måste de känna sig trygga och byggnaderna måste vara säkra. Det borde vara en självklarhet, säger delstatspolitikern och demokraten Joe Dorman till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tornado Oklahoma

Mer i ämnet