• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Skarpa reaktioner mot dödandet i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer omvärldens fördömanden av det tilltagande blodbadet i Syrien, där hundratusentals civila lever under fruktansvärda förhållanden i de hårdast drabbade områdena.

– De strider inte mot terrorister utan mot sitt eget folk, säger Tysklands Angela Merkel med udden riktad mot Assad-regimen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar dödandet av civila i Syrien ”en massaker”. Tyska regeringen kommer nu att vända sig till Assad-regimens allierade Ryssland i ett försök att få stopp på våldet, säger hon.

”Fasansfulla händelser”

– Det vi ser här, de fasansfulla händelserna i Syrien, är en regim som inte strider mot terrorister, utan mot sitt eget folk. Dödandet av barn, förstörandet av sjukhus, allt det här är en massaker som måste fördömas, säger Merkel vid ett tal i förbundsdagen.

Syrienkriget

– Vi måste göra allt som står i vår makt för att få slut på den här massakern, fortsätter hon.

Möjliggöra hjälp

Sverige och Kuwait har lagt fram ett förslag om 30 dagars vapenvila för att få stopp för flyganfallen så att humanitär hjälp ska nå fram till de drabbade i östra Ghouta, och för att de skadade och kritiskt sjuka ska kunna evakueras.

Säkerhetsrådet väntas rösta om vapenvilan på torsdagen, men allt kan falla om Ryssland lägger sitt veto.

Enligt FN har minst 368 civila dödats och tusentals skadats sedan regeringsstyrkor i början i söndags intensifierade sin offensiv mot det rebellkontrollerade östra Ghouta, som gränsar till huvudstaden Damaskus.

USA: ”Dags vidta åtgärder”

Ryssland, som stödjer Assad-regimen militärt, har tidigare sagt att en vapenvila är orealistisk men utrikesminister Sergej Lavrov säger nu att landet är redo att överväga resolutionen, skriver Interfax.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger att man kommer stödja förslaget och att det är ”absurt att hävda att dessa attacker mot civila har något att göra med bekämpning av terrorism.”

”Det är dags att vidta omedelbara åtgärder i hopp om att rädda mäns, kvinnors och barns liv som attackeras av den barbariska Assad-regimen”, säger hon i ett uttalande.

Konflikten i Syrien

  • I östra Ghouta räknar SOHR till minst 368 döda och runt 1.000 skadade civila sedan i söndags.
  • Omkring 400.000 människor bor i östra Ghouta. Området kontrolleras av två rebellgrupper, och bombningarna är inledningen på en större militär markoperation från regimens sida, skriver den regimvänliga tidningen al-Watan.
  • I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.
  • Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340.000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Källa: AFP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet