Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder visar hur de tömda gatorna i South Lake Tahoe fyllts av rök.

Skogsbränderna fortsätter – hel stad tvingas evakuera i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna har slagit hårt mot Kalifornien hela sommaren. Och ännu är inte faran över. Under måndagskvällen svensk tid tvingades samtliga invånare och turister vid semesterorten South Lake Tahoe evakuera.

Redan har Kalifornien plågats av bland annat branden Dixie, som var den största i delstatens historia. Nu härjar bränder i ytterligare en del av delstaten, nära Sierra Nevada-bergen.

Tusentals människor rusade för att ta sig ut från South Lake Tahoe när hela turistorten blev utsatt för evakueringsorder och en löpeld brann mot den stora sötvattensjön Lake Tahoe, som sträcker sig över Kalifornien och Nevada. Detta rapporterar Reuters.

Evakueringsvarningar som utfärdades för semesterorten med 22 000 invånare under söndag förvandlades till en order på måndagen. Fordon lastade med cyklar och campingutrustning och dragbåtar körde genom tjock, brun luft som luktade lägereld. Polis och andra utryckningsfordon susade förbi.

– Detta är en systematisk evakuering, ett grannskap i taget, skrev Travis Cabral, polis i South Lake Tahoe, på sociala medier.

Sjukhuspatienter tvingades evakuera

De nya orderna kommer en dag efter att samhällen flera mil söder om sjön plötsligt beordrades evakuerade när branden Caldor rasade i närheten.

South Lake Tahoes huvudsakliga medicinska anläggning, Barton Memorial Hospital, evakuerade 52 patienter, 16 av dem i akutvårdssängar, under söndag och placerade ut dem till regionala anläggningar långt från elden, sade informationschefen Mindi Befu. Resten av sjukhuset evakuerade efter måndagens utökade order.

Naturparadis i lågor

Hela Lake Tahoe-området i Sierra Nevada-bergen är ett rekreationsparadis för lokalbefolkningen i San Francisco Bay Area som letar efter en weekendresa, liksom en nationell destination. Området erbjuder stränder, vattensporter, vandring, skidorter och golf.

Tamara Wallace, borgmästare över området, trodde inte att Caldor-branden skulle komma så nära.

– Det är bara ännu ett exempel på hur skogsbränder har förändrats genom åren. Det är bara kulmen av ytterligare 14-18 år av döda träd och torka, säger hon.

Branden har förutom skog förstört flera hem längs med motorväg 50.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.