”Man ska ha covid-kontrollanter”. Italienkorrespondent Jennifer Wegerup direkt från Rom när Italien öppnar skolorna efter ett halvår. Foto: SVT, Vincenzo Pinto/AFP/TT

Skolorna öppnar i Italien – efter ett halvår

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex månader hemma så får italienska barn och ungdomar återvända till skolan på måndagen. Bland ungdomarna är det starka känslor inför öppnandet – men samtidigt spirar oron då landet nu ser den största ökningen sedan de hårda restriktionerna hävdes.

Flera europeiska länder ser återigen en ökad smittspridning, bland annat det hårt drabbade Italien. Men trots utvecklingen slår landet i dag upp portarna till sina skolor.

– Det har varit starka reaktioner. Det är en debatt som har pågått hela sommaren. Skolorna har varit stängda i ett halvår och ungdomarnas reaktion är stor glädje, det är väldigt starka känslor här, säger Jennifer Wegerup, SVT:s korrespondent i Italien, som rapporterade direkt i Morgonstudion från en skolöppning i Rom.

Coronapandemin

Huruvida skolorna bör vara öppna eller inte är dock något av en vattendelare i Italien, och oron för hur läget ska utvecklas under hösten är stor.

”Man kan inte vänta längre”

– De som är för öppna skolor menar att barn och unga behöver gå i skolan av sociala och kunskapsmässiga skäl. Även om det kommer leda till nya smittfall så kan man inte vänta längre, man måste bestämma sig och möta utmaningarna, säger Jennifer Wegerup.

Men skolstarten är kantad av flera försiktighetsåtgärder. Munskydd är obligatoriskt och man har beställt 2,5 miljoner specialgjorda bänkar som ska göra det lättare för elever att hålla avstånd.

Studenterna ska också ta tempen innnan de går till skolan, och ungefär hälften av landets lärare och skolanställda har tagit ett frivilligt coronatest inför höstterminen. Av dem var 13 000 covidpositiva och får inte börja jobba igen förrän de har testat negativt.

Covidkontrollant på alla skolor

– Man kommer att ha en väldig koll på elever och personal och se hur det utvecklas. Det ska delas ut 11 miljoner medicinska munskydd om dagen. Man ska också ta tempen innan man kommer till skolan och det kommer att finnas en covidkontrollant på alla skolor.

Man är beredd på flera olika scenarion den närmsta tiden, förklarar Jennifer Wegerup, men kommer att göra allt för att inte behöva ta till fler hårda nedstängningar.

– Man måste hitta ett sätt att samleva med viruset och hålla det italienska samhället igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet