En person förs in i en ambulans efter skottdramat i Dallas. Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Poliser ihjälskjutna under demonstration i Dallas

Uppdaterad
Publicerad
Fem poliser har skjutits till döds av krypskyttar under en demonstration i Dallas, USA. Demonstranterna protesterade mot polisens dödsskjutningar av svarta män runtom i landet. Enligt polischefen i David Brown kan han ha drivits av hat.
– Den misstänkte sa att han hade för avsikt att döda vita människor, framför allt poliser.

En fredlig protest mot polisvåld slutade med att fem poliser sköts ihjäl när krypskyttar öppnade eld mot de poliser som bevakade demonstranterna.

Tre personer som tros ligga bakom har gripits och en fjärde dog efter förhandlingar med polisen inne på ett parkeringshus nära den gatan där demonstrationen hölls.

Gärningsmannen på parkeringshuset identifierades senare som en tidigare ostraffad 25-årig man. Han ska ingått i arméreserven fram till april 2015. Mannen ska även ha tjänstgjort i Afghanistan från slutat av 2013 till sommaren 2014. Den misstänktes bostad i en förort till Dallas genomsöks nu av polisen. Enligt en talesperson för Vita huset säger att det inte finns några koppliingar till terrororganisationer

”Såg planerat ut”

Förhandlingarna med mannen höll på i timmar och till slut kände sig polisen tvingad att skicka in en robot med sprängämnen för att oskadliggöra mannen som hotade med att döda fler.

– Alla andra alternativ var för farliga för våra poliser, sa polischefen David Brown under en presskonferens när han berättade att mannen är död.

Under förhandlingarna kom det fram att mannen var upprörd över polisens dödsskjutningar av svarta män.

– Den misstänkte sa att han hade för avsikt att döda vita människor, framför allt poliser, sa Dallas polischef David Brown.

Mannen berättade att han hade agerat själv, men det tycks polisen inte tro på.

De övriga tre som sitter gripna misstänkta för att vara inblandade i attacken är inte samarbetsvilliga, berättade Dallas borgmästare Mike Rawlings.

Förutom mannens egna uppgifter finns det ingen information om motivet bakom attacken.

Ytterligare sex poliser skadade

Ett vittne säger till CNN att han såg en man i kamouflagekläder med vapen riktade mot demonstrationen och att hans handlingar verkade planerade.

– Han visste var han skulle stå, han hade ammunitionen redo, säger vittnet.

Manifestationen i Dallas, Texas hölls efter uppmärksammade dödsskjutningar av två svarta män i USA.

– Demonstrationen var just över när skott plötsligt hördes, sa en reporter till tv-kanalen NBC DFW.

Ytterligare sju poliser och två demonstranter skadades. Ingen av dem ska ha livshotande skador.

Demonstrationer mot polisvåld hölls även i New York, Washington DC, Los Angeles, Atlanta och andra större städer, rapporterar CNN. Många marscherade under de återkommande parollerna Black Lives Matter och ”Hands up – don't shoot”.

USA:s president Barack Obama har som en direkt följd av händelserna i Dallas beordrat att man ska flagga på halv stång fram till den 12 juli vid samtliga amerikanska regeringsbyggnader.

Fakta: Dödligt våld mot poliser i USA

Visa

Dödsskjutningen av fem poliser i Dallas är det dödligaste dådet som drabbar poliser i USA sedan 11 september 2001.

29 november 2009. Fyra poliser dödades på ett café i Washington. Den misstänkte gärningsmannen ska ha velat hämnas på poliser efter ett tidigare fängelsestraff. Mannen sköts ihjäl av polis två dagar senare.

21 mars 2009. Fyra poliser i Oakland, Kalifornien, dödades i två separata händelser under samma dag. Den 26-årige gärningsmannen sköt två poliser och flydde in i en byggnad. När insatsstyrkan bröt sig in i lägenheten sköt gärningsmannen ihjäl två poliser, innan han själv sköts ihjäl.

11 september 2001. I terrorattacken dödades sammanlagt 72 poliser, brandmän, tullpersonal och annan uniformerad personal.

19 april 1995. Åtta federala poliser, bland annat från underrättelsetjänsten, dödades i bombdådet i Oklahoma City, som totalt kostade 168 människor livet.

28 februari 1993. Fyra federala poliser från byrån för bekämpning av brott relaterade till alkohol, tobak, vapen och sprängmedel dödades när de skulle utföra en husrannsakan på Davidianernas ranch nära Waco i Texas.

Källa: CNN/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polismorden i Dallas

Mer i ämnet