De misstänkta sköts ihjäl i strid med polisen. Foto: TT

Skytten hade bomber och ammunition i sitt hem

Uppdaterad
Publicerad

FBI och polisen tror att skytten Syed Rizwan Farook i San Bernardino kan ha planerat andra dåd. I hans hem hittades flera bomber samt mängder av ammunition och verktyg för att tillverka bomber.

Antalet skadade efter gårdagens skjutning i San Bernardino i USA har stigit från 17 till 21 skadade. 14 personer dog. Polisen och FBI utreder vad som kan ha fått paret Tashfeen Malik, 27 och Syed Rizwan Farook, 28 att genomföra den dödligaste masskjutningen i USA sedan 2012.

Vapengömma i huset

Polisen misstänker nu att skjutningen var planerad i någon form. I huset där Tashfeen Malik och Syed Rizwan Farook bodde hittades en vapengömma, med bland annat tolv rörbomber och mängder av ammunition. Där fanns över 2500 skott till de gevär som användes i skjutningen. Polisen hittade också hundratals verktyg som kan användas för att tillverka bomber, samt material som kan användas för bombtillverkning.

Masskjutning i San Bernardino

– Det förefaller som att de haft någon typ av plan. Ingen går hem och kommer tillbaka med en sådan här avancerad planering och beväpning, sa San Bernardinos polischef Jarrod Burguan på presskonferensen.

På frågan om paret planerat fler attacker sa Jarrod Burguan:

– Det vet vi inte. De hade helt klart utrustningen för att genomföra det men uppenbarligen stoppade vi dem innan dess.

De hade var sitt automatvapen och var sin pistol. Alla fyra vapen köptes på laglig väg i en vapenbutik i den närliggande staden Corona. Vapenaffären marknadsför sig som en ”familjevänlig vapenaffär”, enligt LA Times.

Svarta masker och militär utrustning

Polisen bekräftar också att de båda skyttarna hade på sig svarta kläder av militär typ och en sorts stridsvästar där de förvarade ammunition. I deras bil hittades tre stycken rörbomber som var byggda för att kunna utlösas med någon typ av fjärrkontroll, men tydligen hade konstruktionen inte fungerat.

Bilen som paret använde var en hyrbil som hyrts tre dagar innan.

När de började skjuta mot polisen var Malik och Farook tungt beväpnade och bar på sig tusentals kulor till sina pistoler och gevär.

– De sköt ungefär 76 skott mot polisen vid skottlossningen, berättade Jarrod Burguan.

Två poliser skadades lindrigt i dramat.

Forfarande inget motiv

Syed Rizwan Farook var en gäst på julfesten där skjutningen ägde rum. Han lämnade festen, men kom tillbaka med sin fru och sköt ihjäl 14 människor. Något motiv till varför paret bestämde sig för att utföra en massaker känner varken polisen eller FBI till.

Enligt polischef Burguan var Farook ostraffad. Grannar har vittnat om att paret verkade lyckliga. Farook var utbildad på universitet och hade arbetat som hälsoinspektör i fem år. Han beskrivs som omtyckt på jobbet, men reserverad och tystlåten.

Vad man vet är att Farook lämnade festen efter något som beskrivits som en dispyt. Men det som komplicerar bilden är den avancerade utrustning som han hade i sitt hem och vapnen som användes i skjutningen. Bara timmar före lämnade paret dessutom sitt barn till släktingar och sa att man hade en läkartid.

Utreder kopplingar till terrorism

Både polisen och FBI var förtegna om eventuella kopplingar till terrorism. Men bekräftade att detta är något som man noga utreder.

– Om du tittar på den beväpning de hade, den ammunition de hade, så hade de uppenbarligen ett uppdrag. Det vet vi. Men vi vet inte varför. Det kan ha varit så att de hade ett annat mål men att det var något som fick dem att slå till i denna attack, eller så var det den här julfesten som var målet, sa David Bowdich från FBI.

FBI bekräftade att Farook nyligen rest till Pakistan och Saudiarabien. Han är född i USA och har pakistanska föräldrar. Hustrun Tashfeen Malik kom ursprungligen från Pakistan.

FBI vill ännu inte säga om resorna har någon koppling till masskjutningen.

– Vi vet inte om det har något samband. Men vi tittar noga på det, sa David Bowdich och betonade att det ännu är för tidigt i utredningen för att säga något mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i San Bernardino

Mer i ämnet