Trycket på Robert Fico har varit mycket hårt efter att journalisten Ján Kuciak och dennes sambo Martina Kusnirová hittades ihjälskjutna i sitt hem i slutet av februari. Foto: TT

Slovakiens premiärminister redo att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Slovakiens premiärminister Robert Fico erbjuder sig att avgå för att lösa regeringskrisen som uppstått efter journalistmordet i landet.

Men erbjudandet gäller under villkor att hans parti får fortsätta regera.

Trycket på Robert Fico har varit mycket hårt efter att den slovakiske journalisten Ján Kuciak och dennes sambo Martina Kusnirová hittades ihjälskjutna i sitt hem i slutet av februari.

Premiärministern har meddelat president Andrej Kiska att han är beredd att avgå – under ett antal villkor. Bland annat att det förra valresultatet står fast och att Ficos parti Smer får nominera hans ersättare.

Journalistmordet i Slovakien

– Om presidenten accepterar min begäran så är jag redo att avgå i morgon, säger Fico.

Flera ministrar har redan avgått

Ján Kuciak hade granskat kopplingar mellan den italienska 'Ndrangheta-maffian och slovakiska politiker, vissa ända uppe i Ficos regeringskretsar. Arbetet publicerades efter att Kuciak och flickvännen hade mördats och enligt polisen utgör det ett sannolikt motiv.

Morden väckte krav på både nyval och politiska avgångar i Slovakien och flera ministrar har redan tvingats bort. Kulturministern avgick i ett tidigt skede och inrikesministern avgick i måndags för att stävja regeringskrisen.

Presidenten önskar nyval

President Kiska har sagt att en regeringsombildning eller ett nyval krävs för att återställa slovakernas förtroende. Robert Fico har dock vägrat med hänvisning till att landet ”skulle dyka ned i kaos om den nuvarande oppositionen tog över”.

Slovakiska medier har redan pekat ut Ficos vice premiärminister Peter Pellegrini som en trolig ersättarkandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Slovakien

Mer i ämnet