SVT Nyheter och frilansjournalisten Carolina Jemsby har fått en exklusiv intervju med den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden. Foto: TT/SVT

Snowden om Ryssland: ”Mycket att kritisera”

Publicerad

Visselblåsaren Edward Snowden, som är efterlyst och misstänkt för spioneri i USA, menar att Västeuropa och EU ägnar sig åt dubbelmoral om mänskliga rättigheter. I en exklusiv intervju med SVT kritiserar han samtidigt det Ryssland som just nu ger honom skydd.

Edward Snowden är efterlyst av USA, misstänkt för spioneri. Sedan ett och ett halvt år har han tillfällig asyl i Ryssland, långt från det USA där han hotas av ett långt fängelsestraff.

– Det finns nog ingen som lever i exil som inte saknar sin familj och sitt hem, säger Snowden, som samtidigt menar man inte kan offra sina värderingar till följd av hot.

Uppmärksammas i datorbutiker

Sitt vardagsliv i Ryssland beskriver han som just vardagligt:

– Jag går på restauranger, jag åker tunnelbana...

Blir du igenkänd?

– Ja det blir jag faktiskt. Överraskande nog mest i datorbutiker. Om jag går till en mataffär känner ingen igen mig, men om jag går till en datorbutik så händer det nästan alltid.

– Jag lever ett vanligt liv, men det ändrar inte det faktum att jag vill åka hem. Jag vill vara en del av mitt eget samhälle.

Varifrån får du pengar? Får du pengar från Ryssland?

– Jag har inte accepterat några pengar från Ryssland eller från någon annan regering. Jag jobbar mest med organisationer, och jag har ingen dyr livsstil. Jag använder samma kostym till alla intervjuer, och samma glasögon.

Ger kritiker rätt

Snowden har många krititiker, som ifrågasätter både det han gjort och att han nu befinner sig i Putins Ryssland. Kritikerna menar att han gjort sig till ett redskap för Putins regim.

I intervjun med SVT ger Snowden kritikerna rätt om Ryssland.

– Det finns mycket att kritisera i Rysslands politik och respekt för mänskliga rättigheter. Det är tveklöst så att Ryssland inte är så liberalt som det hade kunnat vara, och de har en lång väg att gå innan de kan betecknas som liberala.

– Kritiken är rättvis. Men samtidigt måste människor förstå att jag inte är ryss, och att jag inte valde att komma till Ryssland. USA drog in mitt pass när jag var här, på väg vidare, så om folk vill att jag ska lämna Ryssland säger jag: ta upp det med (amerikanska) utrikesdepartementet.

Dubbla måttstockar

Edward Snowden sökte asyl i 21 länder, men fick inte ja i något västeuropeiskt land.

Är du besviken på de europeiska länderna?

– Jag skulle inte säga att jag är besviken, för alla är väldigt pragmatiska och tänker i första hand på det egna landets intressen.

Samtidigt menar han att Europa tillämpar dubbla måttstockar för mänskliga rättigheter.

– Vi vill inte att det ska vara beroende på vem som gör en anklagelse. Om Kina påstår något ska det inte behandlas bättre eller sämre än om USA gör det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden intervjuas av SVT

Mer i ämnet