Poliser på plats vid en av de moskéer i Christchurch som attackerades, natten mot fredag svensk tid Foto: Mark Baker / AP / TT

Sociala medier plockar bort innehåll från gärningsmannen bakom attacken i Christchurch

Uppdaterad
Publicerad

Google, Twitter och Facebook och Instagram arbetar nu med att rensa sina plattformar från innehåll som den misstänkte gärningsmannen i Nya Zeeland har spridit. ”Vi tar bort hyllningar och stöd för brottet och skytten”, skriver en talesperson för Facebook.

Den misstänkte gärningsmannen som på fredagen attackerade en moské i Christchurch och sköt ihjäl människor spred bilder om attacken på flera sociala medier.

I 17 minuter direktsände mannen sin brutala färd via Facebook och laddade även efter attacken upp videoklippet på Youtube. Innan dådet hade han även lagt upp ett dokument på Twitter där han motiverade varför han utförde attentatet.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

En talesperson för Google, som äger Youtube, har meddelat att sajten tog bort videoklippet efter att minst 100 personer hunnit se det och sex personer kommenterat på det.

”Djupt ledsna över skottlossningarna”

Gärningsmannens sociala medier-konton har plockats bort från Facebook, Twitter, Youtube och Instagram, men först efter att andra hunnit dela material som kopplas till fredagens attack.

”Vi är djupt ledsna över att höra om skottlossningarna i Christchurch i dag. Twitter har rigorösa processer och har ett team som ägnar sig för akuta situationer som denna” säger en talesperson på Twitter, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Twitter stängde ner den misstänkte gärningsmannens konto en timme efter attacken.

Facebook skriver i ett uttalande att sajten också tagit bort skyttens Facebook- och Instagramkonton, samt videon.

”Vi tar också bort hyllningar och stöd för brottet och skytten eller skyttarna så fort vi får reda på dessa”, skriver sociala medier-jätten.

Internetoperatör: Kommer blockera utländska medier

Även Youtube uppger att material från attacken kommer att plockas bort.

Samtliga sociala medier-jättar uppger att de samarbetar med polisen just nu.

Polisen i Nya Zeeland har uppmanat människor att inte sprida material från attacken mot moskén och somliga av Nya Zeelands internetoperatörer har meddelat att de kommer att blockera utländska sajter som publicerar klipp från terrordådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet