Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under den hinduiska högtiden Diwali har indisk media dominerats av Rishi Sunaks tillträde som Storbritanniens premiärminister. Foto: Alberto Pezzali/TT, SAM PANTHAKY/TT, SVT

Korrespondenten: ”Rubriker om sonen som besegrat imperiet”

Uppdaterad
Publicerad

I augusti firade Indien att det var 75 år sedan landet blev självständigt från det forna brittiska kolonialstyret. Nu firar de att Storbritanniens premiärminister heter Rishi Sunak.

– I medier talar man om att man fått revansch på de forna kolonialmakterna, säger SVT:s Indienkorrepsondent Malin Mendel.

Nyligen avslutades den hinduiska högtiden Diwali och under helgen har Rishi Sunaks tillträde som brittisk premiärminister varit ett hett ämne i indisk media.

Den 42-åriga Rishi Sunak är nämligen hindu och har sina rötter i Punjabpronvinsen. 

”Nu omvandlar vi våra historiska band till ett modernt partnerskap” skriver Indiens premiärminister Narendra Modi på Twitter.

Ett klipp från åren med hårda Brexit-förhandlingar sprids nu på sociala medier. Samtidigt ställs nu höga förväntningar på att den nya premiärministern ska förbättra ländernas samarbete.

– Just nu pågår ett frihandelsavtal mellan länderna då den indiska marknaden har blivit ännu viktigare för britterna efter Brexit.

Det är inte bara i det politiska finrummet som det skett ett ”maktskifte”. SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel förklarar mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.