• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Greta Thunberg Foto: Mstyslav Chernov/TT

Spanien erbjuder Greta Thunberg skjuts över Atlanten

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens regering erbjuder sig att hjälpa den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg med resan till klimatmötet COP25, som flyttats till Madrid på grund av de politiska oroligheterna i Chile.

”Kära Greta, det vore storartat att få dig hit till #Madrid”, skriver den spanska klimat- och miljöministern Teresa Ribera på Twitter.

Mötet skulle egentligen hållas i Chile den 2-13 december. Men den chilenske presidenten Sebastian Piñera meddelade i veckan att landet avsäger sig värdskapet på grund av den senaste tidens oroligheter i landet.

Spanien erbjöd sig snabbt att ta över mötet på samma datum.

”Rest åt fel håll”

Det tvära kastet har ställt till det för Greta Thunberg som i slutet av augusti nådde New York efter två veckors seglats. Sedan dess har hon bedrivit klimataktivism i Nordamerika och hade siktet inställt på att fortsätta i Sydamerika med COP25 som höjdpunkt.

”Det har visat sig att jag har rest över halva jorden åt fel håll”, skrev hon på Twitter efter beskedet om ny mötesort.

”Nu behöver jag hitta ett sätt att korsa Atlanten i november... om någon kan hjälpa mig med transport så skulle jag bli mycket tacksam”, skrev svenskan, som av miljöskäl inte flyger.

Oklart hur resan ska genomföras

Den spanska miljöministern svarade med att sträcka ut en hand på Twitter.

”Vi skulle väldigt gärna vilja hjälpa dig att korsa Atlanten tillbaka. Villig att komma i kontakt för att göra det möjligt”, skriver Teresa Ribera.

Det framgår inte hur hon har tänkt sig att resan ska gå till.

Ännu på lördagskvällen hade Greta Thunberg inte kommenterat erbjudandet på sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet