Spaniens premiärminister Pedro Sánchez är positiv till den nya lagen. ”I dag har vi blivit ett humanare, rättvisare och friare land”, skriver han på Twitter.

Spanien inför aktiv dödshjälp

Publicerad

Aktiv dödshjälp inom sjukvården får grönt ljus i spanska senaten. Landet blir det fjärde i Europa att legalisera eutanasi efter att det omdebatterade lagförslaget klubbades igenom på torsdagen.

Eutanasi – aktiv dödshjälp – är sedan tidigare tillåtet i Nederländerna, Belgien och Luxemburg. Nu införs en heltäckande eutanasilag inom sjukvården även i Spanien, samtidigt som frågan fortsatt debatteras livligt i flera europeiska länder.

I slutet av förra året röstade det spanska parlamentet igenom det omtvistade lagförslaget, och under torsdagen fick det grönt ljus även i senaten. Beslutet antogs med röstsiffrorna 202-141, rapporterar den spanska dagstidningen El País.

”Stort folkligt stöd”

”I dag har vi blivit ett humanare, rättvisare och friare land. Eutanasi-lagen, som har ett stort folkligt stöd, har till sist blivit verklighet”, twittrar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

Lagen innebär en legalisering av assisterat självmord för obotligt sjuka patienter, om patienten själv bett sjukvården om hjälp att avsluta sitt liv. Hälso- och sjukvårdspersonal ska kunna assistera patienter som vid fyra olika tillfällen uttryckt en önskan om att dö. Enligt den nya lagen ska patienterna lida av ”en allvarlig och obotlig sjukdom” eller av ”outhärdliga permanenta tillstånd”.

Kritiseras av katolska kyrkan

Hälso- och sjukvårdspersonal ska ha möjlighet att vägra delta i processen.

Lagen har mött skarp kritik från konservativa PP och högerextrema Vox, liksom från katolska kyrkan. Men stöttas istället av liberala Ciudadanos och regeringspartierna, socialdemokratiska PSOE och vänsterpartiet Podemos.

• Ring alltid 112 i akuta lägen

• Mind Självmordslinjen. Anhöriga kan också höra av sig:

Telefon: 90101 (Dygnet runt)

chat.mind.se/mejlsvar@mind.se

• Föräldralinjen

020 – 85 20 00 (10.00-15.00)

• Jourhavande medmänniska

08-702 16 80 (21.00-06.00)

• Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

020 – 18 18 00 (19.00-22.00)

• Vårdguiden – 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.