Younes Abouyaaqoub, 22, misstänks ha utfört terrordådet i Barcelona. Foto: Mossos d'Esquadra/AFP/TT

Younes, 22, misstänks för Barcelonadådet

Uppdaterad
Publicerad

Spansk polis jagar nu den marockanskfödde Younes Abouyaaqoub, 22, över hela landet. Abouyaaqoub misstänks i nuläget ha kört den skåpbil som dödade 13 och skadade 130 i Barcelona under torsdagen.

17-årige Moussa Oukabir, som tidigare misstänktes ha framfört bilen, var en av de fem som sköts ihjäl efter attacken i Cambrils, enligt BBC. Nu säger spanska polis att teorin om att Oukabir var föraren ”inte väger lika tungt”.

Katalansk polis bekräftade vid två tiden (lokal tid) på lördagseftermiddagen att man riktar in sökandet på en person, 22-åriga Younes Abouyaaqoub.

Terrordådet i Barcelona

Polisens talesperson Albert Oliva uppger att man har genomfört nio husrannsakningar i staden Ripoll norr om Barcelona, där Younes Abouyaaqoub och flera andra misstänkta har bott, skriver AP.

LÄS MER: Terrorns offer i Spanien kom från över 30 länder

Inrikesministern: ”Terrorcell förstörd”

Enligt spaniens inrikesminister Juan Ignacio Zoido är den terrorcell som misstänks ligga bakom båda attackerna nu sprängd. Detta efter att fem av medlemmarna skjutits till döds av polis och två dog i den tidigare explosionen i Alcanar. 

Planerade bombattack

Polisen uppger att de misstänkta terroristerna hade planerat mer sofistikerade attacker, men att en explosion i ett hus de förfogade över i staden Alcanar gjorde att de gick miste om bombmaterial, varpå de i stället valde en fordonsbaserad attack.

Fyra av de misstänkta terroristerna. Vänster till höger: Moussa Oukabir (17), Said Aallaa (18), Mohamed Hychami (24) och Younes Abouyaaqoub (22). Foto: Mossos d'Esquadra/AFP/TT

Använde broderns id-handlingar

Moussa Oukabir misstänks ha använt sin storebrors identitetshandlingar för att hyra den skåpbil som användes i Barcelona-attacken, samt ett tilltänkt flyktfordon som hittades i staden Vic norr om Barcelona, uppger BBC.

Natten till fredagen sköt polisen ihjäl fem personer, inklusive Oukabir, efter att de kört ett fordon in i fotgängare i staden Cambrils, varav en dog och sex skadades.

LÄS MER: Detta har hänt: Terrorister slog till på gågata

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Barcelona

Mer i ämnet