Sparkade FBI-chefen James Comey. Foto: TT

Uppgift: Sparkade FBI-chefen ville ha mer pengar till ryssutredning

Uppdaterad
Publicerad

Bara några dagar innan FBI-chefen James Comey fick sparken hade han bett justitiedepartementet om mer resurser för att utreda kopplingarna mellan Ryssland och Donald Trumps stab. Det skriver New York Times.

President Donald Trumps beslut att sparka FBI-chefen James Comey har utlöst en storm av kritik där han anklagas för att ha gjort sig kvitt någon som grävt för djupt i påstådda band mellan honom och Ryssland.

Sent i går kväll svensk tid meddelade USA:s president Donald Trump att han avskedat FBI-chefen James Comey. Den officiella förklaringen då var att det berodde på Comeys hantering kring Hillary Clintons mejl. Samtidigt pekade många på att det handlade om FBI:s utredning av Rysslands inblandning i presidentvalet.

LÄS MER: Trump sparkar FBI-chefen James Comey

Nu framkommer att James Comey bara för några dagar sedan bett om justitiedepartementet om mer pengar och personal till utredningen om vilka kopplingar som finns mellan Donald Trumps stab och Ryssland. Det skriver New York Times, som hänvisar till tre källor med insyn.

Det var under ett möte med biträdande justitieminister Rod Rosenstein i förra veckan som Comey bad om en ”rejäl ökning”, enligt New York Times källor. Det var Rosenstein som skrev den promemoria som låg till grund till att Comey sparkades.

LÄS MER: Rysslands Lavrov: ”Ni skojar, ni skojar”

Comey trodde det var ett skämt

Comey själv fick beskedet att han fått sparken via tv i samband med ett tal för polisanställda i Los Angeles. Comey ska enligt New York Times ha skrattat och kallat det ett ganska skojigt skämt. Strax därefter lämnades brevet från president Donald Trump över.

En FBI-chefs förordnande gäller i tio år, och Comey utsågs 2013 av den tidigare presidenten Barack Obama. Han beskrivs i amerikanska medier som omtyckt och respekterad, både internt och externt.

En FBI-anställd säger till CBS att alla blev tagna på sängen.

– Det har verkligen gått chockvågor genom myndigheten. Han är en sådan bra människa och en fantastisk chef. Han förtjänade inte det här, säger den anställde till CBS.

LÄS MER: Erika Bjerströms analys efter beskedet

Trump: ” Han gjorde inte ett bra jobb”

Trump själv försvarar beslutet att sparka Comey:

– Han gjorde inte ett bra jobb, helt enkelt, svarade Trump på journalisternas frågor under ett fototillfälle i Vita huset.

Enligt vicepresident Mike Pence ska Trump ha visat prov på starkt ledarskap när han avskedade Comey. Pence meddelar att Trump kommer välja en ersättare som kan ”återställa förtroendet” för FBI.

Vid en pressträff på onsdagkvällen sa en representant för Vita huset att Trump övervägt att avskeda Comey ända sedan dagen han tillträdde som president.

SE DOKUMENTEN: Alla dokument från Vita huset om Comeys avsked

Att FBI-chefen James Comey nu petats har fått många att kräva att en särskild åklagare ska utreda Trumpstabens kopplingar till Ryssland, skriver CNBC.

CNBC spekulerar också i vem som nu ska bli ny FBI-chef. Bland annat nämns New Yorks före detta borgmästare Rudy Giuliani.

LÄS MER: Chockbeskedet kan leda till konstitutionell kris i USA

Den demokratiske tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton fick hård kritik då hon använt sin privata e-postserver när hon skrev meddelanden i tjänsten som utrikesminister, varav flera av dessa senare visade sig innehålla sekretessbelagd information.

I juli 2016 slog Comey fast att hanterandet var slarvigt, men inte olagligt.

Men 28 oktober, bara elva dagar före presidentvalet, offentliggjorde FBI att man återupptagit granskningen av den Hillary Clintons hantering av e-post. Först ett par dagar före valet den 8 november i fjol klargjorde Comey att det inte fanns någon anledning att åtala Clinton.

Hillary Clinton har beskyllt Comey för att ha förstört hennes chanser att vinna. Comey har beskrivit situationen i oktober som ett dilemma, men försvarat sig med att han skulle ha anklagats för att ha mörkat uppgifterna om han inte gjort det.

Källa: BBC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef Comey

Mer i ämnet