Lyxhotell och kyrkor var mål i terrorattacken i Sri Lanka. Foto: Jewel Samad / AFP / TT

Sri Lankas försvarsminister avgår efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Sri Lankas försvarsminister Hemasiri Fernando avgår efter hård kritik i samband med terrordådet som drabbade landet på påskdagen. Säkerhetstjänsten ska ha fått varningar om ett stundande terrordåd, som kritiker menar ignorerades.

I ett uttalande säger försvarsministern att han själv inte har gjort något fel, men att han tar ansvar för de misstag som institutioner under hans ledning har begått.

Enligt honom arbetade säkerhetspolisen aktivt med de varningar de hade fått inför attentatet, men parlamentets ledare Lakshman Kiriella menar att kommunikationen kring varningarna brast.

På onsdagen uppmanade president Maithripala Sirisena både Fernando och polischefen att lämna sina poster. Hemasiri Fernando kommer dock att sitta kvar tills en ersättare hittats.

Åtta misstänkta identifierade

Över 300 människor miste livet och 500 skadades när självmordsbombare attackerade kyrkor och hotell på påskdagen på flera håll i Sri Lanka. Bland annat ska indisk säkerhetstjänst ha försett myndigheterna med detaljerade uppgifter om att terrordåd förbereddes mot kristna kyrkor.

Närmare 60 misstänkta har gripits efter terrordådet. Nio självmordsbombare tros ha utfört attackerna, åtta har identifierats enligt regeringen. De är samtliga lankesiska medborgare, högutbildade och ekonomiskt välbeställda. En av dem ska ha studerat juridik i Storbritannien och Australien.

Bakgrund: Sprängdåden i Sri Lanka

Visa

Med start klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor och det preliminära antalet döda uppgår till 359, varav minst 39 utlänningar. Runt 500 människor skadades.

Fyra attacker genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i turistorten Negombo, norr om Colombo, och ytterligare en i en kyrka i staden Batticaloa på östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

Myndigheterna riktade tidigt misstankar mot en mindre, islamistisk extremistgrupp som heter National Thowheeth Jama'ath (NTJ). Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig attackerna.

Ett 60-tal personer har gripits inom ramen för utredningen.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Sri Lanka

Mer i ämnet