Stefan Löfven om brexitavtalet: Mycket glädjande

Uppdaterad
Publicerad

Ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien med anledning av brexit är nu klart, meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på julafton.

– Det är mycket glädjande att förhandlarna nu kommit fram till en överenskommelse, säger statsminister Stefan Löfven till SVT.

– Det är något som vi tillsammans i EU har arbetat länge för och avtalet är en viktig grund för den fortsatta relationen med Storbritannien, säger statsminister Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande till SVT.

Enligt von der Leyen har förhandlingarna varit hårda, men EU är nu överens med Storbritannien om en ”rättvis och balanserad uppgörelse”.

Brexit

– Med ett avtal står vi betydligt bättre rustade, även om det naturligtvis ändå kommer att märkas att Storbritannien lämnar EU. Nu finns ramarna för ett framtida nära samarbete mellan Storbritannien och Sverige och EU. Det är något vi ser fram emot, säger Stefan Löfven.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren konstaterar också att det är en verkligt bra nyhet.

– En god nyhet för Sverige, en bra nyhet för hela EU och för Storbritannien att vi får ordnade förhållanden under många år framöver. Det känns också som en lättnad, för det var ju i sista minuten det här, säger Hans Dahlgren till SVT.

”Mer än ett handelsavtal”

Avtalet betyder mycket för Sverige som handlar mycket med Storbritannien, men det är mycket mer än ett handelsavtal säger Dahlgren:

– Det handlar om att samarbeta om säkerhet, energi och sociala skyddnät. Så det är verkligen skönt att vi fick det här i hamn.

Vad var det som stod på spel?

– För all import skulle vi ha fått betala tull, det hade blivit mycket dyrare för konsumenterna i Sverige. Även osäkerheter om vad som händer härnäst på samarbetsområden kring forskning, säkerhet, energi och transporter och så. Nu har vi i alla fall klara riktlinjer att gå efter, säger Hans Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet