Steve Bannon avgick som Vita husets chefsstrateg i augusti. Foto: TT

Steve Bannon: Värsta misstaget i modern politisk historia att sparka James Comey

Uppdaterad
Publicerad

Vita husets förre chefsstrateg Steve Bannon kritiserar sin förre arbetsgivare, Donald Trump. Han kallar presidentens beslut att sparka FBI-chefen James Comey för det värsta misstaget i modern politisk historia.

Det var i maj som Trump gjorde sig av med Comey. Den officiella förklaringen var myndighetens utredning av hur demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons använt sin privata mejladress under sin tid som utrikesminister. Men kritiker hävdade att den verkliga orsaken var FBI:s utredning av Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska presidentvalet.

LÄS MER: Trump sparkar FBI-chefen James Comey

USA-val 2016

Häromdagen sade Vita husets förre chefsstrateg Steve Bannon att det var det värsta misstaget i modern politisk historia att sparka James Comey, skriver CBS News.

– Det skulle antagligen vara – det skulle antagligen vara för bombastiskt till och med för mig, men kanske modern politisk historia, säger han till tv-bolaget CBS program 60 minutes.

Slöseri med tid

Enligt Bannon hade det varit osannolikt att justitiedepartementet hade utsett en särskild åklagare, Robert Mueller, för att granska eventuell rysk inblandning i USA-valet om inte James Comey hade fått gå. Han menar att att det inte finns något att utreda och att det är slöseri med tid.

– Det är en total och fullständig fars. Rysk maskopi är en fars.

LÄS MER: Donald Trumps tid i Vita huset har kantats av avsked

LÄS MER: Steve Bannon: USA är i ekonomiskt krig med Kina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet