Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min ståndpunkt är att både Sverige och Finland är redo att bli Natomedlemmar”, säger Jens Stoltenberg. Foto: TT

Stoltenberg om ett svenskt medlemskap i Nato: Upp till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Nato beslutar att skicka fler stödpaket till kriget i Ukraina, presenterade generalsekreteraren Jens Stoltenberg på onsdagen. Han säger även att han står fast vid att Sverige och Finland är redo att bli medlemmar, om han fick bestämma.

– I slutändan är det ett turkiskt beslut.

Under dagarna har Natos försvarsministrar kommit fram till säkerhetsåtgärder som handlar om att öka stödet till Ukraina, stärka försvaret och skydda infrastruktur för medlemsländer.

– Vi ser inga tecken på att Ryssland vill ha fred utan de förbereder istället för ny offensiv, säger Jens Stoltenberg på onsdagens presskonferens i Bryssel.

Sverige och Nato

Välkomnar Sverige och Finland

Med på vissa av mötena har Sveriges och Finlands försvarsministrar varit och när det gäller ländernas ansökan om att bli fullvärdiga medlemmar i Nato välkomnar han båda länderna.

– Min position är att både Sverige och Finland är redo för medlemskap. Men i slutänden är det ett turkiskt beslut.

Turkiet har emellertid haft svårt för att godkänna den svenska ansökan under en längre tid.

– Turkiet har två dokument, ett för Sverige och ett för Finland. Det är upp till Turkiet om de bara vill ratificera ena ansökan.

Fler stödpaket till Ukraina

Ukrainas försvarsminister har uppdaterat Natos ministrar med anledning av det svåra läget och sökt hjälp för de mest akuta behoven.

– Jag välkomnar stödet från Natoländerna som inkluderar fler tunga vapen och mer militär träning. Läget är kritiskt. Ukraina har nu ett tillfälle att väga över balansen och tid kommer att vara avgörande, säger Stoltenberg.

Paketet ska förse Ukraina med mat, bränsle, medicinska medel, drönarsystem och amfibiefordon.

Nato har även beslutat om att fördjupa samarbetet med Bosnien, Georgien och Moldavien.

– Vi kommer att öka stödet för deras försvarsmöjligheter och utveckla samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet