Arkivbild. Foto: TT/Thomas Winje Øijord

Cyberattack mot flera finländska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Flera finländska myndighetssidor har varit svåra att nå sedan onsdagskvällen, bland dem polisens och skattemyndighetens. Nu bekräftar IT-myndigheten Valtori att det rör sig om en stor överbelastningsattack.

Det var den finländska polisen som var först med larmet om störningar i åtkomsten av dess webbsidor, skriver Hufvudstadsbladet. Snart därefter vittnade även Skatteförvaltningen om störningar och senare även tjänsten Suomi.fi med flera.

Störningarna höll i sig in på torsdagsförmiddagen då Valtori, Statens center för informations- och kommunikationsteknik, meddelade att tjänsterna åter fungerade normalt men att man följer läget.

Valtori bekräftar också att det är en överbelastningsattack som har orsakat störningarna.

Liknande attack i fjol

Denna typ av överbelastningsattack, en så kallad DDOS-attack, hindrar åtkomsten till sajter genom att rikta stora mängder datatrafik från ett nätverk av datorer mot dem.

Det kan mycket förenklat liknas vid att man med hjälp av en dator ringer ett telefonnummer konstant så att andra, vanliga samtal inte kan nå fram.

Finländska myndigheter drabbades även i fjol av en liknande attack mot en rad myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer