Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av de senaste drönarattackerna på rysk mark – och hör experten David Hambling om Ukrainas strategi. Foto: Telegram

Stor ökning av ukrainska drönarattacker mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

På marken har Ukraina tvingats gå på defensiven. Något de försöker ta igen med en kraftig satsning på drönare som attackerar mål djupt inne i Ryssland.

Under januari månad fördubblades antalet angrepp med robotar och drönare jämfört med december, visar statistik från organisationen ACLED.

Ryska oljeresurser så djupt in i landet som S:t Petersburg, 120 mil från Kiev, har bombats av ukrainska drönare – som tillverkats av ganska enkel teknologi.

– De är gjorda av teknologi som funnits ett antal år och delar som går att köpa på marknaden. Något som går att tillverka i ett garage – en väldigt demokratisk teknologi, säger David Hambling, journalist och författare som bevakat drönare i många år.

Kriget i Ukraina

Ska producera en miljon

Volodymyr Zelenskyj har sagt att Ukraina har som mål att producera en miljon drönare under 2024 och hans minister för digital transformation, Mykhailo Fedorov, menar att Ukraina har ett övertag jämfört med Ryssland när det kommer till produktion av långdistansdrönare.

– I början av kriget använde Ukraina improviserade drönare. De som används idag är mer sofistikerade, designade för att utföra attacker på lång distans till ett väldigt billigt pris, säger David Hambling.

Något som särskiljer drönare från andra vapen är att man kan massproducera dem fort och billigt.

– En ukrainsk drönare som är designad för att massproduceras är ”Scythe”. Dess kropp är gjord av plywood och produceras av företag som vanligtvis producerar möbler.

Även Ryssland har långdistansdrönare som de använder med hög frekvens.

– De använder liknande typer av drönare som är designade i Iran. Ryssland hoppas kunna producera tusentals av dessa i månaden, säger experten.

Ett vapen som präglar kriget

Också vid fronten används drönare i massiv skala, för att spana på och slå mot fienden. I Svarta havet använder Ukraina marina drönare för sin krigföring och i luften är det drönare och inte bemannade flygplan som utför bombningar.

– Med små precisa stridsspetsar kan man få oproportionerligt stor effekt. Jag tycker att det är en indikation på det typ av krig som nu förs, säger David Hambling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet