Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som många andra flydde Giang Nguyen när bomberna föll över Kiev för två år sedan. Men redan tre månader senare var hon och dottern Janna tillbaka. Foto: Johannes Tolf

Ukrainas invandrare om livet efter ryska invasionen: ”Är inte som förut”

Uppdaterad
Publicerad

Vid tiden för invasionen av Ukraina för två år hade Ukrainas huvudstad Kiev blivit alltmer kosmopolitisk. SVT:s Ukrainateam har träffat några av de som fortfarande bor kvar.

Enligt ukrainska myndigheter fanns det närmare 300 000 utlänningar i Ukraina som antingen studerade eller arbetade. En del kom redan på 1980-talet, då landet var en del av Sovjetunionen.

Men när bomberna föll var det många som flydde, bland annat Giang Nguyen som ursprungligen kommer från Vietnam. Hon flydde till Polen med sin dotter, 23-åriga Janna. Men efter bara tre månader blev hemlängtan så stark att de flyttade hem till Ukraina igen.

– Livet är inte som förut. Vi är från Cherson där vi har en bondgård men nu är den ockuperad, säger Giang Nguyen till SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet