Lantbrukare protesterar med hjälp av sina traktorer. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stor protest mot migrantlägret i Calais

Uppdaterad
Publicerad

Lokala näringsidkare genomför en stor protestaktion mot migrantlägret i franska Calais. Syftet är att sätta press på regeringen att stänga vad som i folkmun kallas för ”djungeln”. ”De senaste månaderna har situationen blivit värre och värre”, säger fackordföranden David Sagnard.

I fredags uppgav Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve att lägret stegvis ska avvecklas. Nu hoppas lokala näringsidkare sätta press på regeringen att genomföra planerna genom en stor protestaktion. Enligt BBC deltar tusentals personer i demonstrationen som inleddes på måndagsmorgonen.

Negativt för ekonomin

Näringsidkarna anser att lägret är negativt för regionens ekonomi samtidigt som lastbilsförare är frustrerade över att migranter försöker hoppa på fordonen för att lifta in i Storbritannien.

– Vi måste göra det här. Vi måste skruva upp saker och ting, därför att de senaste månaderna har situationen blivit värre och värre, säger David Sagnard, ledare för lastbilsförarfacket FNTR till Reuters. Han fortsätter:

– Förut rörde det sig bara om försök att ta sig ombord på lastbilar. Nu är det plundring och avsiktlig skadegörelse, presenningar skärs sönder, varor stjäls eller förstörs. Förare går till jobbet med rädsla i kroppen och de ekonomiska konsekvenserna är allvarliga.

En taxiförare säger att ingen längre kommer till Calais.

– Fler och fler av oss vill sälja våra licenser, säger mannen som kallar sig för Raymond till Reuters.

Bildade mänsklig kedja

Tusentals personer väntades delta i demonstrationen, bland annat Calais borgmästare Natacha Bouchart, skriver BBC. Lastbilsförare, hamnarbetare och lantbrukare medverkade. Lokala myndigheter uppmanar resenärer att undvika området på grund av trafikstockningarna, skriver AP.

En del av demonstranterna var iklädda reflexjackor medan andra bar t-tröjor med texten ”J'aime Calais” (Jag älskar Calais).

På onsdagsmorgonen tvingade två konvojer med lastbilar och traktorer ned trafiken till krypfart på huvudleden till Calais, skriver Reuters. Samtidigt bildade demonstranterna en mänsklig kedja längs vägen till hamnen, skriver Le Monde. Mellan 300 och 400 personer var på plats för att bilda kedjan, skriver Nord Littoral.

Vid 14-tiden var vägprotesten över, enligt lokal polis. Men vissa demonstranter uppgav att de kommer att blockera motorvägen till Calais ända tills myndigheterna satt en datum för lägrets avveckling, skriver Reuters.

Kan förvärras

Enligt myndigheterna bor cirka 6.900 migranter i lägret, men hjälporganisationer uppger att siffran kan vara över 9.000. Migranterna samlas i Calais i hopp om att smuggla sig ombord på lastbilar för att ta sig över Engelska kanalen, antingen genom Eurotunneln eller ombord på färjor.

Hjälporganisationer varnar för att migranterna kan komma att skingras och att situationen – både för dem själva och problemen i staden – kan förvärras om lägret plötsligt stängs, skriver AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer