Sydkorea har tidigare genomfört en militärövning med ballistiska robotar och sitt luftvapen, som svar på Nordkoreas kärnvapentest. I övningen simulerades en attack mot ett område i Nordkorea där landet testat kärnvapen. Bilden är från måndagens landövning. Foto: TT

Sydkorea i nya stora övningar ute till havs

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea fortsätter sina upptrappade militärövningar, denna gång på till sjöss, för att tydligt markera mot Nordkoreas provokationer. Samtidigt rapporteras av Nordkorea förbereder uppskjutning av ännu en robot.

Den sydkoreanska flottan har hållit stora övningar för att varna Nordkorea för provokationer till sjöss. Övningarna genomfördes på tisdagen, två dagar efter att Nordkorea genomförde sitt hittills största kärnvapentest.

Agerandet fungerar både som en övning inför ett faktiskt nordkoreansk angrepp och som en maktdemonstration gentemot grannen i norr.

Nordkorea-krisen

”Begrava dem till sjöss”

”Om fienden utför en provokation över eller under vatten kommer vi omedelbart att slå tillbaka och begrava dem till sjöss”, säger befälhavaren Choi Young-Chan i ett uttalande.

LÄS MER: USA ger Sydkorea fria händer att rusta upp

Flera av flottans stora fartyg deltog i övningarna, som genomfördes i Japanska havet, enligt uttalandet.

En rad nya övningar

Denna gång skedde övningarna utanför landets östkust. Genomgående under veckan planeras fler övningar, i landets södra farvatten, uppger Seoul.

LÄS MER: Sydkorea genomförde militärövning – sköt iväg robot

Sydkorea har tidigare genomfört en militärövning med ballistiska robotar och sitt luftvapen, som svar på kärnvapentestet. I övningen simulerades en attack mot ett område i Nordkorea där landet testat kärnvapen.

Nordkorea uppges förbereda ny robot

Enligt Sydkoreas försvarsdepartement finns det tecken på att Nordkorea förbereder ännu en robotuppskjutning.

Tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid ska Nordkorea ha förflyttat en interkontinental ballistisk robot mot landets västkust, rapporterar Reuters, med hänvisning till underrättelsekällor i sydkoreanska Asia Business Daily.

Roboten ska ha varit under förflyttning sedan i måndags, framförallt nattetid för att undvika upptäckt. Nordkorea har flera baser för robotuppskjutning längs sin västra kust.

LÄS MER: Vet du mer? Tipsa oss!

Fakta: Senaste kärnvapentestet

Efter mystiska jordskalv i Nordkorea tidigt i söndags morse svensk tid bekräftade en nordkoreansk nyhetssändning att provsprängningar genomförts med ”total framgång”.

Enligt nyhetssändningen handlade det om en kompakt bomb som ska kunna få plats i en interkontinental robot – underförstått: kan nå USA.

Japans utrikesminister Taro Kono sade i statliga NHK:s tv-sändning att ”vi har dragit slutsatsen” att skakningarna utlösts av en atombomb.

Bedömningarna av kraften i laddningen har varierat, men enligt Sydkorea hade den en styrka på 50 kiloton. Vilket i så fall skulle göra den fem gånger kraftfullare än det senaste testet i september förra året och mer än tre gånger starkare än Hiroshimabomben över Japan under andra världskriget.

Även om det anses klart att det var en atombomb är steget långt från en ”enkel” sådan, en fissionsbomb, till en mer avancerad termonukleär laddning, en vätebomb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet