Sydkorea testade robotar i natt. Foto: TT

Sydkorea genomförde militärövning – sköt iväg robot

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer Nordkoreas ”fortsatta destabiliserande och provocerande handlingar” i ett gemensamt uttalande. Samtidigt har Sydkorea genomfört en militärövning som svar på Nordkoreas senaste kärnvapentest.

Sydkoreas militär genomförde natten till måndag svensk tid en övning med skarpa vapen som svar på Nordkoreas kärnvapentest.

Bland annat provsköts ballistiska robotar mot mål i Östkinesiska havet, på ett avstånd som är lika långt som avståndet till platsen där Nordkorea ska ha provskjutit vad som påstås vara en vätebomb.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Pentagon: Hot mot USA kommer att bemötas militärt

”Starkaste tänkbara straff”

Sydkoreas president Moon Jae-In manade till ”starkast tänkbara straff” för Nordkorea efter provsprängningen.

Han föreslog bland annat ytterligare sanktioner via FN:s säkerhetsråd, och mer utplacering av amerikansk stridskraft i Sydkorea.

USA och Japan i samtal

USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe fördömde samtidigt Nordkoreas ”fortsatta destabiliserande och provocerande handlingar” i ett gemensamt uttalande.

LÄS MER: Analys: Upprustning kan bli svaret på dagens kärnvapentest

Uttalandet kommer efter att de båda ledarna talat med varandra i telefonen angående Nordkoreas senaste kärnvapentest.

Ledarna bekräftar de två ländernas starka ömsesidiga försvarsförpliktelser och lovar att fortsätta ett nära samarbete, enligt uttalandet.

Fakta: Fission och fusion

Kärnvapen finns i två olika varianter, vätebomber och ”vanliga” atombomber.

Enkelt uttryckt innebär en atombomb att man utlöser fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor. En vätebomb bygger på att fissionen i sin tur startar fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor.

Fission är också processen som utnyttjas i världens kärnkraftverk, men då i kontrollerad form. Fusionen har mänskligheten ännu inte lyckats bemästra för energiproduktion.

USA har genomfört flest atomprov i världen, drygt 1 000 under åren 1945–1992. Även Sovjetunionen och Frankrike utförde många hundra provsprängningar fram till 1990-talet.

Storbritannien och Kina är också erkända kärnvapenmakter sedan decennier tillbaka, medan Israel tros ha utvecklat sådana vapen i hemlighet.

Förutom Nordkorea utfördes de senaste officiellt erkända provsprängningarna i världen av de relativt nya atomvapenmakterna Indien och Pakistan 1998.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet