Massprotester mot strikta coronaregler i Australien – minst 15 gripna

Uppdaterad
Publicerad

Australierna har tröttnat på de hårda coronarestriktioner som råder i delar av landet. På lördagen samlades hundratals personer i staden Melborune för att protestera mot nedstängningen.

– Det är inte säkert, det är inte smart, och det är inte lagligt, säger delstatens premiärminister Daniel Andrews.

Runt 200 personer har trotsat både folksamlingsförbudet och maskkravet för att uttrycka sitt missnöje i Melbourne.  

”Solsken, frisk luft och sociala kontakter är avgörande för vår goda hälsa”, lyder ett av budskapen på de plakat som syns av folkmassorna.

Polisnärvaron har varit hög och minst 15 personer har gripits, enligt polisen i delstaten Victoria. Runt 160 personer har bötfällts, skriver Herald Sun.

”Fullkomligt själviskt”

Enligt The Guardian har kravallpolis har setts omringa mindre grupper av demonstranter och sedan gripit dem en efter en, och bilder visar hur poliser brottar ner demonstranter på marken.

– Det är inte säkert, det är inte smart och det är inte lagligt. I själva verket är det fullkomligt själviskt att vara ute och protestera, säger Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria, under en presskonferens.

Ett nödläge har utlysts i Victoria fram till den 13 september och invånarna lever sedan flera veckor tillbaka under hårda restriktioner. Bland annat råder ett nattligt utegångsförbud, krav på ansiktsmask och verksamhetsförbud för alla företag som inte bedöms vara samhällsviktiga.

Protester på flera håll

På söndagen väntas Daniel Andrews presentera gradvisa lättnader av restriktionerna, sedan antalet nya fall börjat minska i delstaten.

Victoria står för drygt 75 procent av de totalt 26 207 bekräftade fallen av covid-19 i landet, som under de senaste månaderna har mer än tredubblats. På lördagen rapporterade delstaten 76 nya fall, att jämföra med över 700 nya fall i slutet av juli.

Mindre protester pågår även i Brisbane, Sydney och Byron Bay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.