Theresa May gjorde sitt uttalande från residenset på Downing Street nummer 10 i London. Foto: Jack Taylor, TT

Storbritannien begär mer tid för EU-utträde

Uppdaterad
Publicerad

Brexit-dramat fortsätter.

Storbritannien ska nu be EU om mer tid för att gå ur unionen. Premiärminister Theresa May hoppas att allt ska vara klart senast den 22 maj – för att slippa delta i valet till EU-parlamentet.

De övriga EU-länderna kräver att Storbritannien senast den 12 april antingen lämnar eller lägger fram en plan för brexit. Men May har stora problem att baxa igenom en uppgörelse i det brittiska parlamentet, som nu har röstat ned hennes förslag tre gånger.

Begär uppskov

Efter ett sju timmar långt regeringssammanträde på tisdagen sade May att hon kommer att begära ytterligare ett uppskov för EU-utträdet. Förhoppningen är att hinna få igenom en uppgörelse i parlamentet.

Brexit

– Vi kommer att behöva ytterligare en förlängning av artikel 50, en som är så kort som möjligt och som upphör när vi sluter ett avtal. Och vi behöver vara tydliga med att syftet med förlängningen är att vi kan lämna i god tid och på ett ordnat sätt, säger May enligt Reuters.

Artikel 50 reglerar medlemsländernas utträde ur unionen.

Tala med oppositionen

May erbjuder sig att tala med oppositionen för att bryta dödläget. De kommer att försöka komma fram till en kompromiss som de kan presentera för EU nästa vecka.

– Vi kan och måste hitta en kompromiss. säger hon och menar att klyftan utgör en stark press på parlamentet.

Om de inte kommer överens om en kompromiss kommer underhuset att få ta ställning till en rad möjliga alternativ, sade premiärministern.

EU vill ha besked från Storbritannien senast på onsdag i nästa vecka, den 10 april, då stats- och regeringscheferna samlas till ett extrainsatt brexit-krismöte i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet