Storbritannien har gett EU ett dokument med förslag på hur brexit kan gå till. Arkivbild. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/TT

Storbritannien har gett ett nytt brexitförslag till EU

Publicerad

Storbritanniens regering har gett EU ett nytt preliminärt brexitförslag, det rapporterar BBC. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har i sin tur träffat den brittiska premiärministern Boris Johnson.
– Jag tror vi kan komma fram till ett avtal, säger Juncker i en intervju med Sky News.

Nyheten om det preliminära förslaget kommer efter utspel från Frankrike och Finland, om att Storbritannien måste dela med sig av en tydlig plan för brexit innan oktober. Enligt den brittiska regeringen rör det sig dock inte om ett formellt förslag, då landet inte tänker stressa fram ett förslag på grund av en ”artificiell deadline” från Finland och Frankrike.

– Vi har nu delat med oss i skriftlig form ett antal konfidentiella papper som rör de idéer som Storbritannien lagt fram, säger en regeringstalesperson till Reuters.

Möte på fredag

EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva bekräftar att man mottagit ett dokument från Storbritanniens regering och att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kommer att möta Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay under fredagen.

– Vi har fått dokument från Storbritannien och med dem som grund kommer vi att ha tekniska diskussioner i dag och i morgon om vissa aspekter när det gäller tullar, tillverkning och regler kring sanitet, säger hon i ett uttalande enligt TT.

”Skulle få katastrofala följder”

Under torsdagen befann sig brexitminister Stephen Barclay på ett besök i Spanien. Vid en presskonferens uppmanade han EU att visa flexibilitet och kreativitet.

– Låt oss arbeta kreativt för att säkra ett avtal, ett avtal som Storbritannien kan åta sig att följa, ett avtal utan en backstop, säger Stephan Barclay, rapporterar Reuters.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger i sin tur att han kan tänka sig att backa från kravet om en backstop, så länge ”alla mål uppfylls”.

– Jag gör allt för att få fram ett avtal eftersom jag inte gillar tanken på att inte ha ett avtal, då jag tror att det skulle få katastrofala följder i alla fall under ett års tid, säger han till Sky News.

– Brexit kommer att bli av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer