Stewart Rhodes grundade gruppen Oath Keepers som var aktiva i stormningen av kapitolium i Washington DC den 6 januari. Foto: Susan Walsh/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stormade Kapitolium – ledare döms till 18 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Stewart Rhodes ledde gruppen Oath Keepers under stormningen av Kapitolium i Washington DC.

Planen var att återinstallera Donald Trump som president efter att han förlorade valet 2020.

Nu döms Rhodes till 18 års fängelse för att han uppviglat till att störta regeringen.

Domstolen bedömer att Stewart Rhodes, som ledare för extremistgruppen Oath Keepers hade långtgående planer på att hålla kvar Donald Trump vid makten, och att de planerna kulminerade med Kapitoliumstormningen den 6 januari 2021. Det skriver flera amerikanska medier.

I samband med att domaren i målet, Amit Mehta, meddelade att han får 18 år sa hon att Rhodes utgör ett pågående hot mot USA:s demokrati.

– Vi kan inte ha en grupp medborgare som, för att de inte gillade valresultatet och inte tror att lagen följdes, uppviglar till revolution, sa domaren Amit Mehta.

Ledde stormningen

Enligt domslutet var Stewart Rhodes roll i stormningen central. Han ska ha organiserat och beordrat ett dussintals personer från Oath Keepers om vad de skulle göra. Hade det inte varit för Rhodes hade de inte varit i Washington DC den dagen, menar domstolen.

Han döms nu för uppvigling till konspiration, en brott som sällan har dömts ut i USA i modern tid.

Totalt har 22 personer som leddes av Rhodes dömts för olika brott kopplade till Kapitoliumstormningen.

Enligt domaren Amit Metha utgör Rhodes samlade handlingar inhemsk terrorism och han har inte visat några tecken på ånger. Åklagaren yrkade på 25 års fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I samma stund som president Trump var färdig med sitt tal märkte jag att stämningen förändrades” – hör Fouad Youcefi som var på plats vid stormningen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.