Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en helt oväntad situation”, säger vänsterkoalitionens ledare Jean-Luc Mélenchon. Hör partiledarnas reaktioner på valresultatet i klippet.

Bakslag för Macrons koalition – förlorar majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron har fem svåra år framför sig. Hans mittenkoalition blir störst men förlorar majoriteten i franska parlamentsvalet, och både nationalisthögern och vänsterkoalitionen går starkt framåt.

När vallokalerna stängde klockan 20 på söndagen stod det snabbt klart att Emmanuel Macrons maktbas eroderat.

Hans mittenkoalition får 245 platser i nationalförsamlingen i parlamentsvalet. Det krävs 289 platser för att få en majoritet – och valresultatet var därmed ett rejält misslyckande för den återvalde presidenten.

– Han kommer tvingas kompromissa, hitta stödpartier och folk att stödja sig på för varje enskild lag och reform, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

– Förmodligen kommer han att luta sig mycket på Les Républicains, alltså det mer moderata traditoinella högerpartiet. Men de var tidigt ute i går (söndag) och sa att vi tänker inte bli något stödhjul, säger Boati.

Vänsterkoalitionen sätter press

Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne uppger att man kommer börja söka efter potentiella partners i veckan, för att få ihop en majoritet bakom sig och därmed kunna stabilisera politiken framöver.

Vänsterkoalitionen, ledd av Jean-Luc Mélenchon, väntas få 135 platser i parlamentet, och blir därmed en mottyngd på vänsterkanten.

– Det är fullständigt oväntat och har inte tidigare skådats, säger Mélenchon till sina anhängare.

Han tillägger att man har lyckats med sitt mål – att frånta president Macron sin majoritet.

Nationell samling gör sitt bästa val hittills

Men den kanske största överraskningen är att högernationalistiska Nationell samling får 89 platser, vilket är en omvälvande förändring.

– Vi har nått vårt mål, att göra Emmanuel Macron till minoritetspresident utan kontroll över makten, sa Le Pen på sin valvaka.

Partiet har aldrig förr varit så stort i nationalförsamlingen, och resultatet innebär att ytterhögern kan stärka sin makt och bilda en partigrupp i parlamentet.

– Det är en ren tsunami. President Macron har förlorat. Han kan inte fortsätta med sin ekonomiska politik. Han kan inte fortsätta med sin migrationspolitik. Han kan inte fortsätta lämna över makt till EU, säger Jordan Bardella från Nationell samling.

Rekordlågt valdeltagande

Inför valet sågs det som mest sannolikt att Macrons Tillsammans-koalition skulle få en direkt majoritet, men utgången har varit svår att förutspå då valdeltagandet i år har varit ovanligt lågt.

Mindre än hälften av de franska väljarna, omkring 46 procent, gick till valurnorna enligt prognoserna från sent på söndagskvällen.

För Jean-Luc Mélenchon är det låga valdeltagandet ett tecken på Macrons ”moraliska misslyckande” och att det politiska etablissemanget som helhet misslyckats.

– Frankrike har sagt sitt, och vi måste erkänna att andelen som inte röstade är för stor. En stor del av Frankrike vet inte vart de ska vända sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.