En man står i en pool av vatten i en guldgruva i nordöstra Kongo. Kongo är rikt på mineraltillgångar såsom guld, diamanter, tenn och kobolt. Foto: TT

Strid i EU om konfliktmineraler

Publicerad

Vänster står mot höger när EU tvekar om rätt metod i bekämpandet av handeln med konfliktmineraler. Regeringen hoppas på den hårdare linjen när EU-parlamentet ska välja sida.

Inför onsdagens omröstning i parlamentet i Strasbourg föreslås att de smältverk och andra företag som importerar guld, volfram, tenn och tantal måste kunna certifiera att de handskats ansvarsfullt med produkterna och inte finansierat diverse krigsherrar i afrikanska konfliktområden.

Lagom och bra, tycker svenske ledamoten Lars Adaktusson (KD).

– En träffsäker åtgärd som möjliggör för företagen att agera etiskt rätt samtidigt som vi slår vakt om jobb och tillväxt, sade Adaktusson i tisdagens debatt inför omröstningen.

”Blodspengar”

Förslaget går längre än EU-kommissionens ursprungliga bud från i fjol om att göra certifieringen frivillig. Parlamentets socialdemokrater, vänster- och miljöpartister vill dock gå ännu längre och se till att alla företag som handskas med mineralerna kan garantera att råvarorna utvunnits på ett korrekt sätt.

– Det är genom att få upp de här mineralerna i strålkastarljuset som vi undviker att det finns blodspengar inblandat. Jag är säker på att dataföretag, telekomföretag och smyckeshandlare inte vill vara med och finansiera detta, säger EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S).

Vänstersidan får stöd från bland andra den kongolesiske läkaren och människorättsaktivisten Denis Mukwege.

”EU-parlamentet har en historisk möjlighet att bryta länken mellan mineralhandeln och konflikter och människorättsbrott, som det utbredda sexuella våldet i östra Kongo”, manade han i ett öppet brev i förra veckan.

Sverige driver på

EU:s medlemsländer har redan sagt sitt om förslaget och valt att stödja kommissionens frivilliga linje. Efter regeringsskiftet i höstas har dock Sverige engagerat sig för tuffare tag.

– Vi har försökta att driva på och argumentera gentemot EU-parlamentarikerna och här har vi gott stöd av en sådan som Denis Mukwege och andra som arbetar med konsekvensen av konfliktmineraler, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

– Man kan inte vädja till de här krigsherrarna som sköter mineralutvinningen i Kongo och på andra ställen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att EU-parlamentet väljer en tuff linje i onsdagens omröstning om kampen mot konfliktmineraler.

Brytning och illegal försäljning av tenn, tantal, volfram och guld har i åratal gett stora inkomster till krigsherrar i framför allt Kongo-Kinshasa. Mineralerna – ofta sammanfattade som 3TG – är viktiga beståndsdelar i mobiltelefoner, tv-apparater och annan teknisk utrustning.

EU-kommissionen föreslog i fjol att företag som bedriver ansvarsfull import av mineralerna frivilligt kan registrera sig för att visa att de inte bidrar till finansiering av väpnade konflikter.

EU-parlamentet har hittills valt en tuffare linje där certifieringen blir obligatorisk för smältverk och raffinaderier – totalt ett 40-tal företag i unionen. Inför slutomröstningen finns dock ett motförslag om att kraven ska gälla alla.

Efter onsdagens omröstning väntar kompromissförhandlingar med EU:s medlemsstater, som redan i fjol ställde sig bakom kommissionens förslag. Efter regeringsskiftet i höstas har dock Sveriges nya S/MP-regering aviserat att man kommer att försöka få övriga länder att acceptera skarpare krav.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.