Foto: TT

Stridsflyg bombar Jemens huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Stridsflyg har bombat Jemens huvudstad Sanaa under natten och morgonen, uppger invånare som Reuters pratat med.

Den saudiledda offensiven mot Jemens Huthirebeller går nu in på sin femte dag. Rebellerna har sedan i höstas kontroll över huvudstaden och har tagit över allt större delar av landet.

På söndagen dödades minst 38 personer i sammandrabbningar mellan rebeller och olika klaner i den södra delen av landet. Enligt en säkerhetskälla på regeringssidan hade Huthirebellerna ”förlorat 30 man” i striderna.

Krisen i Jemen

Landets internationella flygplats, belägen i huvudstaden Sanaa, har bombats och är enligt de anställda nästintill helt obrukbar. Och i Aden, dit president Abd Rabbu Mansur Hadi flydde sedan rebellerna tagit kontroll över huvudstaden, rasar strider på gatorna mellan Huthisoldater och militär lojal med presidenten.

Rebellerna hotar att genomföra självmordsdåd i Saudiarabien om landet fortsätter med flygbombningarna. En företrädare säger till den iranska nyhetsbyrån Fars att man genom martyrskap ”kommer att bana väg för den saudiska regimens undergång”, skriver al-Jazira.

Alliansen mot Huthirebellerna

Saudiarabien leder flygangreppen mot Huthirebellerna i Jemen. Enligt al-Arabiya ska de ha bistått med 100 stridsflygplan och 150.000 soldater.

Över tio länder uppges ingå i alliansen, däribland Förenade arabemiraten, Bahrain, Kuwait och Qatar. Egypten, Jordanien och Sudan har också sagt att deras militär är inblandade. Marocko har också erbjudit sin hjälp.

Vita huset har uppgett att USA bistår med hjälp i form av logistik och underrättelseuppgifter. Turkiet har också uttryckt sitt stöd för insatsen.

Iran har däremot krävt att den militära insatsen ska upphöra omedelbart. Också Kina har uttryckt oro och manar till dialog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet