Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stridspiloten Martin bedömer att kraschen mellan ryska flygplanet och den amerikanska drönaren är en olyckshändelse – men den föregås av en riskfylld manöver. Foto: SVT

”Finns ingen pilot som vill flyga in i ett annat flygplan”

Uppdaterad
Publicerad

Kollisionen mellan ett ryskt stridsflygplan och en amerikansk drönare var troligtvis en olyckshändelse. Det säger den svenske stridspiloten Martin i Aktuellt. 

– Det finns ingen pilot som vill flyga in i ett annat flygplan, säger han. 

En incident mellan en amerikansk drönare och ett ryskt stridsflyg i tisdags ledde till att drönaren kraschlandade i Svarta havet. Martin, divisionschef inom svenska flygvapnet och själv stridspilot, gör bedömningen att själva kollisionen inte har skett avsiktligt. Det säger han efter att ha tagit del av bilder från USA:s flygvapen, som sägs visa händelsen ur drönarens kamera.

– Det finns ingen pilot som vill flyga in i ett annat flygplan, så jag bedömer att det är en olyckshändelse, men som föregås av att det görs en riskfylld manöver, säger Martin.

USA:s försvarschef: ”Återstår att se”

USA:s utrikesdepartement antydde redan under onsdagen att kollisionen kan ha varit oavsiktlig.

– Vi vet att det aggressiva beteendet var avsiktligt, vi vet också att det var väldigt oprofessionellt och väldigt osäkert, sa USA:s försvarschef Mark A. Milley under onsdagen.

Även överstelöjtnant Joakim Paasikivi gör samma bedömning.

– Om det är en avsiktlig krock eller inte är väldigt svårt att veta. Men att det här är ett oerhört aggressivt sätt att flyga, det är alldeles klart, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Ryssland har förnekat att man haft direktkontakt med drönaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oerhört aggressivt sätt att flyga” – Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om drönarincidenten. Foto: SVT/USA:s försvarsdepartement via AP/TT

*SVT anger inte stridspiloten Martins efternamn av säkerhetsskäl.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.