SVT:s klimatkorrespondent förklarar hur choklad och regnskogsskövling hänger ihop. På bilden syns en kakaoböna. Foto: SVT

Suget efter choklad en katastrof för regnskogarna

Uppdaterad
Publicerad

Kakao som produceras till kända chokladmärken har odlats illegalt i skyddade naturområden. I Elfenbenskusten, världens största exportör, har skogselefanten nästan försvunnit och schimpansen är nära utrotning. Det gäller att välja rätt choklad till sitt påskägg för att inte bidra till skövlingen.

En gång var regnskogarna i Elfenbenskusten ett paradis för skogselefanter, flodhästar, stora apor och leoparder. I dag är upp till 80 procent av regnskogarna borta. Djuren har fördrivits och skjutits av  i takt med att regnskogarna omvandlas till kakaoplantager.

Det som driver på utvecklingen är västvärldens omättliga aptit efter choklad. En rapport ”Chokladens mörka hemlighet” från miljöorganisationen Mighty Earth visar hur skyddade naturområden avverkas för att ge plats för illegala kakaoodlingar.

Kakaon köpts upp av mellanhänder och exporteras till Europa och köps av företag som Mondelez (som äger Marabou), Nestlé och Mars.  

Drivs på av klimatförändringarna

Klimatförändringarna försvårar situationen för alla småbönder. SVT träffar kakaoodlaren Cyprienne Oriachi  i byn Adomokro som visar upp sina skördemogna kakaofrukter. Det är hett och fuktigt inne i plantagen.

– Titta här, frukten är mindre och bönorna mindre än de brukar vara, januariregnen uteblev och vädret blir allt torrare.

När skördarna blir sämre drivs småbrukare att öppna upp nya odlingsmarker. Det sker försök att hitta vägar mot mer hållbara kakaoodlingar, en metod är att plantera så kallade skuggträd som skyddar jordar och växter från att utarmas så plantagen håller längre.

Skärpt lagstiftning på väg

Problemet är stort också i Indonesien och Sydamerika. Nätverket ”Cacao Life” som stöds av flera kända chokladproducenter samarbetar med lantbrukare för att stoppa degraderingen och återplantera regnskog. EU arbetar sedan flera år tillbaka på en starkare lagstiftning som ska förbjuda import av produkter som bidragit till skövling av regnskog.

Men innan det hinner bli verklighet kan man som konsument göra medvetna val. Världsnaturfonden rekommenderar att vi äter mindre choklad, av hög kvalitet och väljer choklad som certifierats av en tredje part, som Fairtrade eller Krav. 

Tiden för regnskogarna håller på att rinna ut. På 100 år har hälften försvunnit och i vissa länder, som Elfenbenskusten, finns bara små fickor kvar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.