Foto: JESSICA GOW/TT

Suicidforskaren: ”Om man ser någon utföra en drastisk handling kan man inspireras”

Uppdaterad
Publicerad

Att chefer döms för att ha orsakat självmord bland anställda är ovanligt. På det franska telekombolaget Orange tog flera medarbetare sitt liv inför sina kollegor. Enligt Ullakarin Nyberg, överläkare i psykiatri och suicidforskare, kan sårbara individer inspireras av andra.

– Det kan spridas en känsla av uppgivenhet och desperation.

Det tidigare statliga bolaget France Telecom, som nu heter Orange, skakades av en mängd självmord bland anställda för cirka tio år sedan. På två år tog 19 personer sitt liv – och 12 försökte.  

De anställda trakasserades, vilket ledde till flera uppmärksammade självmord och självmordsförsök, slog domstolen fast på fredagen. En kvinna hoppade ut från ett fönster på fjärde våningen, inför sina kollegor. En annan man tände eld på sig själv på parkeringen utanför kontoret och en tredje man högg sig själv i magen med en kniv under ett möte – inför chefen och kollegorna.

”En typ av mobbing”

Enligt Ullakarin Nyberg, som forskar om självmord, finns det aldrig bara en orsak till att någon tar sitt liv. Men en person som står och väger mellan liv och död kan inspireras av att se andra ta sitt liv.

– Det har man sett i skolor till exempel. Om en populär person som många beundrar tar sitt liv kan den få efterföljare. Och om man ser någon utföra en väldigt drastisk handling kan man inspireras av det.

De allra flesta personer har en motståndskraft mot svårigheter i livet, men för sårbara individer, som lätt utvecklar depression i samband med stress på arbetsplatsen, ökar risken för självmord, enligt Ullakarin Nyberg. 

– Jobbar man på en arbetsplats där det enda budskapet är att vi hoppas att du säger upp dig frivilligt blir det både en kränkning och ett uteslutande ur en gemenskap. Det kan vara riskabelt, som en typ av mobbing.

Män mer sårbara

För många människor är arbetet en stor del av livet, där man har många – i vissa fall alla – sina sociala kontakter. Män som grupp är mer känslig för självmord. 

– Män har oftare sina sociala relationer på jobbet. Kvinnor har många nätverk, män har färre sammanhang där man är viktig.  

Att förlora sin partner är också en större riskfaktor för män. Märker man att en kollega börjar bete sig annorlunda eller drar sig undan ska man inte vara rädd för att fråga hur personen mår, menar Ullakarin Nyberg. 

– Det är aldrig farligt att fråga en människa som mår dåligt hur det är. Och att chefen pratar öppet om psykisk ohälsa är enormt viktigt.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.