SVT:s Asienkorrespondent om Nordkoreas senast avfyrade missiler. Foto: SVT / KIM HONG-JI/TT

SVT:s Susan Ritzén: Nordkorea backar inte trots starka sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Nordkorea avfyrat ytterligare en ballistisk robot säger Japans premiärminister Shinzo Abe att de vill vidta specifika åtgärder mot Nordkorea tillsammans med USA. SVT:s Asienkorrespondent Susan Ritzén tror dock inte att han syftar på militära åtgärder. 

Hur allvarligt är det som har hänt?  

– Nordkorea har nu avfyrat tre missiler på tre veckor, och det står fullkomligt klart att de inte bryr sig om resten av världen när det kommer till utvecklingen av dessa vapen. Trots redan så hårda sanktioner från flera länder backar inte Nordkorea.  

Nordkorea-krisen

Hur var denna missil i jämförelse med de andra två?  

– Den här var en mycket mindre ballistisk missil som färdades en kortare sträcka. Den landade i Japanska havet inom Japans ekonomiska territorium, och därför är det viktigt för Japan att markera att de inte tänker tillåta att det regnar missiler varje vecka. 

Vad väntas för reaktioner från USA och Trump?  

– Så här korta missiler innebär inget hot mot Nordamerika. Men USA har sagt att de tänker diskutera med säkerhetsrådet om en ny FN-resolution. Jag tror att de börjar inse att det är svårt att få kontroll över Nordkoreas vapenprogram genom förhandlingar.  

Vilka specifika åtgärder är det Japans premiärminister pratar om?  

– Exakt vad det innebär kan jag inte svara på, men jag tror inte att han syftar på militära insatser. Dock har Japan redan så starka sanktioner mot Nordkorea att det är svårt att föreställa sig hur de ska kunna bli ännu strängare, och därför är ett sådant uttalande från Japans premiärminister oroande. 

– Japan har hittills haft en fredlig linje och har i princip förbud att utveckla vapen. Det är först nu på senare tiden som de börjat med militära övningar. 

Då Japan redan har så starka sanktioner mot Nordkorea, vad kan förändras?

– Det som tidigare diskuterats är att sanktionerna inte bara ska gälla Nordkoreaner utan även andra som förhandlar med Nordkorea. Det skulle dock innebära att de riskerar göra sig ovän med Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet