Två hus trycktes samman av den våldsamma lavinen som drabbade Longyearbyen på Svalbard. Foto: TT

Svalbard hotas av femtusenårslaviner – nu rustar befolkningen

Uppdaterad
Publicerad

På Svalbard jobbar man med att säkra samhället mot framtidens extrema klimat – efter de stora lavinerna som skakade om Longyearbyen.

– Lavinerna 2015 och 2017 var så kallade femtusenårslaviner, de ska alltså ske en gång på 5 000 år och här inträffade två på kort tid, säger Kim Holmén, internationell direktör på Norska Polarinstitutet.

Longyearbyen i Svalbard håller på att förvandlas. Det arktiska samhället ska säkras för att bättre stå emot effekterna av det varmare och blötare klimatet. Svalbard är en av de platser där den globala uppvärmningen går som snabbast – och även om det inte helt säkert går att slå fast att en viss lavin beror på klimatförändringen så har riskerna ökat betydligt.

Bostäder rivs

Bara några meter från Sockertoppen ligger en soffa. Här står också flera containrar och grävmaskiner. Kylan biter Elmer Lugod i kinderna när han plockar bland virket som skvallrar om det stora arbete som pågår för att riva 140 bostäder. Området anses inte längre vara säkert att bo i.

Klimatkrisen

– Snön kan rasa ner, säger Lugod och pekar upp mot berget, där det har börjat byggas skredskydd som i framtiden ska löpa längs med hela fjällsidan.

Men innan mer permanenta säkerhetsåtgärder är på plats förlitar sig myndigheterna på ett varningssystem för lavinfara. Det innebär att vissa Longyearbyenbor ibland måste lämna sina hem i ett par dagar.

– Mycket har förändrats sedan 2015. Man har alltid vetat att det har funnits risk för skred på Svalbard, men inte av den storleken. Klimatförändringarna gör att får vi räkna med större och mer farliga ras framöver, säger sysselmannen Kjerstin Askholt, norska regeringens högsta representant på Svalbard.

Barnen borta

Resten av familjen är borta. Begravd. Bebisen har svepts ur Elke Morgners famn. Hon kan inte längre se henne, men hör henne gråta genom snömassorna.

– Jag visste att hon var vid liv och att vi var tvungna att få fram henne snabbt. Men snön var packad runt mig. Jag skrek på hjälp och Malte hörde mig.

Ovanpå ett köksskåp står en wokpanna kvar – trots att nästan 5 000 ton snö har dundrat ner från berget. Malte Jochmann använder locket för att gräva fram sin familj. Han är klädd i t-shirt och fleecebyxor, inga vantar. Han kunde ju inte veta vad som väntade den här lördagsmorgonen, den 19 december 2015. Det enda han vet är att han inte kan sluta gräva.

Efter 40 minuter är båda barnen räddade, kraftigt nedkylda men vid liv. Tvååriga Elida hittas under mer än två meter snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet