Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ryska medborgarna om minnet Foto: SVT

Gorbatjov begravs på lördag – men får ingen statsbegravning

Publicerad

Mikhail Gorbatjov har sörjts i väst på onsdagen, men hans död har inte skapat någon vidare stark reaktion från Rysslands håll.

Den historiska ledaren får inte ens den statsbegravning som var förväntad, rapporterar The Independent.

Gorbatjov, den siste sovjetiska ledaren, dog vid 91 års ålder på ett sjukhus i Moskva på tisdagen, efter två år av allvarlig sjukdom. Trots hans historiska betydelse blir det ingen statsbegravning av ryssen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax på onsdagen.

På lördag kommer Gorbatjov att tilldelas samma ära som de tidigare sovjetiska ledarna Vladimir Lenin, Josef Stalin och Leonid Brezhnev – en ceremoni i Fackföreningarnas hus i Moskva, för att sedan begravas på stadens centrala Novodevichy-kyrkogård, enligt en talesperson från den forna ledarens stiftelse. Det framgår dock inte om Rysslands president Vladimir Putin kommer att närvara.

Det tog Putin över 15 timmar att gå ut med en återhållsam kondoleans där han sa att Gorbatjov har haft en ”stor inverkan på världshistoriens gång” och att han själv ”djupt förstått att reformer var nödvändiga” för att hantera Sovjetunionens problem på 1980-talet.

Fakta: Statsbegravning

En statsbegravning menas med en officiell och offentlig hedersbevisning på statens bekostnad. Personer som äras med en sådan har ofta gjort någonting betydelsefullt för landet eller haft ett högt ämbete, till exempel statschef, regeringsledare eller varit medlem av ett regerande kungahus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.