SVT:s Stefan Åsberg rapporterar på plats i Fort Meade från rättegången mot soldaten Bradley Manning. Foto: SVT.

Svårbevakad rättegång mot Manning

Publicerad

I dag inleds rättegången mot soldaten Bradley Manning på en militärbas i Fort Meade, i Maryland. Manning misstänkts för att ha läckt hundratusentals hemligstämplade dokument till avslöjarsajten Wikileaks.

Det kommer att vara en lång rättsprocess men i dag kommer förmodligen de första förhören hållas i rättegången mot Bradley Manning.

Manning misstänkts för att ha läckt hundratusentals hemligstämplade dokument till avslöjarsajten Wikileaks och det centrala för åklagaren är att leda i bevis att Manning gjort sig skyldig till landsförräderi.

– Det är den svåraste och hårdaste delen av åtalet och det handlar om ifall det går att bevisa att al-Qaida har använt sig av de hemligstämplade uppgifterna som Bradley Manning offentliggjorde, säger SVT:s utrikeskorrespondent på plats i Fort Meade, Stefan Åsberg.

Flera av vittnesmålen kommer komma från personer med sådan befattning inom underrättelsetjänsten att rättegången delvis hålls bakom stängda dörrar och flera av dokumentet kommer att hemligstämplas, något som komplicerar bevakningen för media.

– Det blir krångligt, det blir svårt att använda mobiltelefon eftersom vi befinner oss på en militäranläggning med begränsad tillgång till Internet. Vi kommer sitta i ett rum parallellt med rättegångssalen men vi kommer förhoppningsvis kunna följa förhandlingarna via en tv-sändning, säger Stefan Åsberg.

Vi beklagar ljudproblemen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chelsea Manning

Mer i ämnet