Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gisela Petterson om Putins utspel: ”Anmärkningsvärt” Foto: EPA/TT

Svensk expert sågar utredningen av Wagnerledarens död

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske presidentens förklaring till flygolyckan som krävde Wagnerledaren Prigozjins död och nio andra ombord döms ut av den svenska rättsmedicinaren Gisela Pettersson. 

– Vid en sådan här incident borde man ha gjort allt, inklusive en väldigt noggrann utredning av de avlidna, säger Pettersson. 

Vid sitt långa anförande i Sotji i torsdags antydde president Putin att explosionen ombord planet hade orsakats av Prigozjin och de andra ombord som varit narkotikapåverkade och lekt med handgranater. Putin beklagade samtidigt att det inte gjorts några medicinska analyser på kropparna.  

– Att kemiska analyser inte gjorts avviker helt från hur utredningar görs, förklarar Gisela Petterson, överläkare och specialist på rättsmedicin.

Planet sprängdes nordväst om Moskva

Wagnerledarens privatjet var på väg mot S:t Petersburg den 23 augusti när det exploderade i luften. Efter olyckan väcktes misstankar om att Kreml varit inblandat och var ute efter hämnd då Prigozjins styrkor två månader tidigare gjort uppror och rullat mot Moskva.

Efter kraschen inleddes en utredning av den ryska haverikommissionen, men enligt Putin följdes alltså inte denna gång det internationella standardprotokollet DVI som Interpol tagit fram och som Ryssland följt tidigare.   

– Om det finns misstanke om brott görs alltid kemiska analyser av alkohol, droger och läkemedel, berättar Gisela Pettersson.

Ifrågasatt förklaring

Putins förklaring till explosionen lär övertyga dem som tror på honom, men inte ryssar som ifrågasätter Kremls version av sanningen. Enligt Pettersson kunde presidenten sannolikt ha bevisat sin oskuld genom att ha begärt en extensiv medicinsk utredning av de omkomna på Wagnerledarens privatplan.

– Det kanske var beslutat uppifrån att en utredning inte skulle göras eller så har man gjort det men fått ett svar som inte passar ens eget budskap, säger Gisela Pettersson.

Putins teori har även upprört ryska krigsbloggare och släktingar till Wagnersoldater. I sociala medier skrivs det bland annat att Putin är en förrädare och att det hade varit bättre om han inte uttalat sig alls.

Interpols standardprotokoll DVI (disaster victim identification) vid identifiering av omkomna

1. Undersökning av olycks- eller brottsplatsen.

2. Post mortem undersökning. Fingeravtryck, tänder, DNA, fysiska märken som ärr eller tatueringar. Vid misstanke om brott görs bland annat kemiska analyser.

3. Ante mortem undersökning. Tandavtryck och genomgång av medicinska journalier. DNA jämförs med släktingar till den avlidne eller tas vid dennes bostad.

4. Sammanställning av resultatet av post och ante mortem undersökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.