Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har vilja och kapacitet att ta emot med kort varsel” – Svante Norgren, chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, om att patienter från Kiev kan komma till Sverige. Foto: Reuters/Nneka Magnusson

Svenska barnsjukhuset kan ta emot patienter från Kiev: ”Vi står beredda”

Publicerad

På Astrid Lindgrens barnsjukhus är man redo att ta emot patienter från Ukraina. Det säger sjukhuschefen Svante Norgren dagen efter attacken mot barnsjukhuset i Kiev.

– Vi kan bistå på alla sätt, resurser, medicinsk kompetens och vi kan ta emot patienter.

Under måndagen utförde Ryssland robotanfall mot flera städer i Ukraina, enligt lokala myndigheter ska ett 30-tal personer ha dödats i attackerna, och uppemot 200 skadats.

I huvudstaden Kiev träffades barnsjukhuset Ochmadyt av en rysk kryssningsrobot, en attack borgmästaren Vitalij Klytjko beskriver som en av de värsta mot huvudstaden sedan krigets start.

Kriget i Ukraina

Sjukhuschefen på Ochmadyt berättar om attacken i ett röstmeddelande till SVT:

– Jag överlevde, men det var verkligen fruktansvärt. Flera avdelningar på sjukhuset är helt förstörda, bland annat dialys- och transplantationsavdelningen, säger han.

Gräver i rasmassorna

Sjukhuset, som är det största och mest högspecialiserade barnsjukhuset i Ukraina, står nu helt utan el och vatten. Delar av byggnaden är totalförstörda och man har evakuerat patienter till andra sjukhus i Kiev. Det berättar Svante Norgren, chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som har nära kontakt med sjukhusledningen på Ochmadyt.

– Det är ett jättehårt slag förstås, det är det sjukhus dit man hänvisar de allra sjukaste patienterna som behöver högspecialiserad, avancerad vård. Man måste få det här sjukhuset up-and-running igen, säger han.

– Just nu gräver man i rasmassorna.

”Vi står redo att bistå”

Det kan nu bli aktuellt att evakuera patienter från Kiev till andra sjukhus runtom i Europa, bland annat till Sverige och Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Vi har god planering inför sommaren och det finns en jättestor vilja från våra medarbetare att ställa upp och hjälpa till, säger han.

Enligt den svenska barnsjukhuschefen ligger bollen nu i ukrainska myndigheters händer.

– När de återkommer med hur vi kan hjälpa till kommer vi göra vårat yttersta. Det kommer samordnas på europeisk nivå men vi har meddelat att vi står redo att ta emot patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet