Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandmännen Kiril och Klaes-Ola är på väg till Turkiet med en hund för att bidra till hjälparbetet. Foto: SVT

Svenska brandmännen Kiril och Klaes-Ola på väg till Turkiet för att hjälpa till efter jordskalven

Uppdaterad
Publicerad

Brandmännen Kiril Hristov och Klaes-Ola Kolberg jobbar till vardags på Brandkåren Attunda norr om Stockholm. Nu är de på väg till Turkiet för att tillsammans med räddningshunden Killian hjälpa till i räddningsarbetet i den jordbävningsdrabbade staden Adana.

– Yrket bygger på hjälpa dem som behöver det och det här var ett naturligt nästa steg i den biten, säger Klaes-Ola Kolberg.

Någonstans i Bulgariens huvudstad Sofia befinner sig just nu de två svenska brandmännen Kiril Hristov och Klaes-Ola Kolberg. De har tagit en paus i den 50 timmar långa bilresan som ska ta dem till turkiska Adana, där de hoppas kunna bistå räddningsarbetet efter de förödande jordskalven som drabbade Turkiet och Syrien i början av veckan.

När de nåddes av nyheten om skalven tog det inte lång tid innan de bestämde sig för att göra vad de kunde för att hjälpa till. De fick ledigt från sin arbetsgivare och tog med sig Kiril Hristovs hund Killian – en räddningshund som i tre år har specialutbildats i att hitta människor i rasmassor.

– Ju längre tid som går, desto mindre är chansen att inte bara överleva, utan även att kunna ropa på hjälp, eller behålla medvetandet. Vilket gör att det i det här skedet egentligen bara är hundar som kan lokalisera människor, förklarar Klaes-Ola Kolberg.

Gör resan privat

Killian och hans husse Kiril Hristov ingår i ekipagestyrkan med räddningshundar hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Resan till Turkiet gör de dock privat – men med ekonomiskt stöd från insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan.

– Vi hoppas verkligen att det fortfarande kan finnas överlevande. Och gör det inte det, så hoppas vi kunna hjälpa till att få ut några avlidna, för de måste också tas fram, säger Klaes-Ola Kolberg.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet