Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kommer vi få lov att gå ut?” – hör Filippa Jönsson berätta om hur det är att leva under ständiga nedstängningar. Foto: Reuters

Svenska Filippa i nedstängt Australien: ”Blir helt galen här”

Uppdaterad
Publicerad

Melbourne är satt under sin sjätte nedstängning sedan pandemins start. De hårda restriktionerna har lett till våldsamma protester i staden.

– Det har varit väldigt frustrerande, säger Filippa Jönsson som bor i Melbourne.

I Australien är covid-restriktionerna uppdelade i tre olika nivåer. Under en lång tid har den hårdaste nivån implementerats i storstaden Melbourne.

– Det har definitivt varit tufft. Man vet aldrig hur nästa vecka ska se ut så det gäller att inte få upp för mycket hopp, säger Filippa Jönsson. 

Reglerna innebär i princip att det är förbjudet att gå ut, med ett fåtal undantag. Man får till exempel handla i mataffären, åka till sjukhuset och vaccinera sig mot covid-19. Att lämna hemmet utan en giltig anledning kan bli obehagligt. 

– Om man gör det kan någon ringa till polisen. Om polisen frågar varför man är ute måste man kunna ge ett bra svar, berättar Filippa Jönsson.

Obligatorisk vaccination – stora protester

För vissa yrkesgrupper i Australien är det obligatorisk att vaccinera sig. Flera protester mot de rådande restriktionerna har ägt rum i Melbourne. I samband med en demonstration i lördags då byggarbetare protesterade mot vaccinkravet greps drygt 200 personer och flera skadade poliser fördes till sjukhus.

– Det har varit väldigt frustrerande för varje gång det har varit en demonstration har nedstängningen förlängts, säger Filippa Jönsson. 

Direkt efter gymnasiet åkte hon från den lilla orten Sösdala i Skåne till Australien för att hitta sig själv. Men allt blev inte riktigt som Filippa Jönsson hade tänkt sig. Covid-19 gjorde det omöjligt att jobba på en gård, vilket krävs för att få ett förlängt visum, så hon började studera på universitetet i Australien – på distans.  

– Det har varit hårt, säger Filippa Jönsson. 

Åker rullskridskor för att inte bli ”helt galen”

Majoriteten av sin tid i Australien har hon spenderat i hemmet som hon delar med två andra personer. Filippa Jönsson beskriver det som svårt att träffa nya vänner, men påpekar att hon har blivit väldigt nära sina rumskamrater – delvis på grund av att de tvingas umgås nästan hela tiden. 

– Jag är en av de få som faktiskt bor med folk som jag kommer bra överens med, säger Filippa Jönsson.

Hon och hennes rumskamrater har bland annat börjat åka rullskridskor och skaffat en hund för att ha något att göra. 

– Annars blir man helt galen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet