”Säkerheten för vår personal är viktigast”, säger Kristina Swaan, informatör på Försvarsmakten. Foto: TT

Svenska Försvarsmakten pausar verksamheten i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Försvarsmakten pausar verksamheten i Irak efter USA:s dödliga drönarattack mot den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani.
– Med anledning av läget just nu så gör vi en paus i verksamheten på plats, säger Kristina Swaan, informatör på Försvarsmakten, till SVT Nyheter.

Sverige har 70 soldater och officerare på plats i Irak på en amerikansk militärbas några mil norr om Baghdad. Nu har man valt att avbryta verksamheten i området.

– Det är med anledning av det spända läget där just nu. Därför har vi fattat beslutat om att vi tar en paus i verksamheten, säger Kristina Swaan, informatör på Försvarsmakten.

Vid lunchtid på lördagen stod det klart att även Nato ställer in alla militärövningar i Irak efter attacken, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Utbildar irakiska styrkor

Den svenska personalen är på plats för att vara rådgivare och för att utbilda de irakiska försvarsstyrkorna. I övrigt vill Kristina Swaan inte gå in i detalj på vad pausen innebär för personalen eller om de kan komma att skickas hem till Sverige.

– Det kan inte jag svara på i nuläget. Vi följer utvecklingen hela tiden, kommer vi att behöva vidta åtgärder är det en dialog mellan Försvarsmakten och departementet, säger Kristina Swaan.

Flera händelser den senaste tiden har påverkat säkerhetsläget i Irak. Inte minst den amerikanska drönarattack som dödade den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani natten mot fredagen, svensk tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet