Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lastar polsktalande soldater ut svenska pansarskott i Ryssland – hör överstelöjtnant Peter Lidén. Foto: Telegram, SVT

Här syns pro-ukrainsk milis med svenska pansarskott i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

En video visar hur pro-ukrainska soldater hanterar svenska pansarskott i ryska Belgorod-regionen. Att vapen från väst nu syns användas i Ryssland kan utnyttjas av den ryska propagandan.

– Det ligger i ryskt intresse att påvisa att väst för ett krig mot Ryssland, säger överstelöjtnant Peter Lidén.

Washington Post avslöjade i helgen att ryska anti-Kreml-styrkor i Belgorod-regionen under förra månaden ska ha använt militärfordon som från början gavs av USA och Polen till Ukraina, samt vapen som tillverkats i Belgien och Tjeckien. Belgien undersöker nu uppgifterna, rapporterar Reuters.

I en video, som under gårdagen börjat spridas på sociala medier, syns soldater med gula armbindlar lasta ur svenska pansarskott från ett bepansrat fordon.

”Här, ta!”, säger en soldat på polska när han skickar vidare pansarskotten.

SVT Nyheter har kunnat geolokalisera videon till byn Glotovo, utanför staden Grajvoron i den ryska regionen Belgorod. Det går inte att verifiera vilket datum den filmats – den kan möjligen vara från en tidigare räd den 22 maj. Regionens guvernör Vjatjeslav Gladkov uppger dock att området har beskjutits av artilleri under söndagen.

Fortsätter spridas på sociala medier

Enligt medieuppgifter ska Polska frivilligkåren (PKO) ha bekräftat på sin Telegramkanal att man deltagit i räder i Belgorodregionen, tillsammans med två Kreml-fientliga ryska milisgrupper. Inlägget finns inte längre kvar på kanalen, och kan möjligen ha avpublicerats.

Flera videoklipp på polsktalande soldater i Belgorodregionen, märkta med gruppens logotyp, sprids dock på sociala medier.

Kan bli del av rysk propaganda

Under tisdagen kommenterade försvarsminister Pål Jonson bilderna i ett mejl till SVT Nyheter.

”Vi noterar uppgifter om att svenska pansarskott ska ha använts i ryska Belgorod-regionen. Ukraina har enligt folkrätten (FN-stadgan) rätt att försvara sig mot den ryska fullskaliga invasionen. Sverige har liksom andra länder rätt att stödja Ukraina i att försvara sin territoriella integritet och suveränitet.”

I videoklippet ovan förklarar överstelöjtnant Peter Lidén hur uppgifterna kan bli en del av rysk propaganda.

Polska frivilligkåren (PKO) ska enligt medieuppgifter ha bekräftat på sin telegramkanal att man deltagit i räder i Belgorodregionen, tillsammans med två Kreml-fientliga ryska milisgrupper.

Polackernas medverkan i räderna bekräftas även av Legionen Frihet för Ryssland. I söndags skrev gruppen i ett Telegraminlägg att PKO hjälper till med logistiken, men: ”endast inom den ukrainska sidan av gränsen”. Det går stick i stäv med de bilder som finns på polsktalande soldater inne i Ryssland.

Stridigheter på rysk sida av gränsen har pågått i flera dagar. Nära gränsbyn Schebekino på den ryska sidan, säger sig en av de ryska grupperna ha tagit gisslan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.