• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikeskorrespondent Bengt Norborg säger att andra vapenleveranser kan vara viktigare för Ukraina än Archer – till exempel svenska stridsfordon. Foto: Emil Larsson/SVT

SVT:s Ukrainakorrespondent: ”Svenska stridsfordon kanske viktigare än Archer”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsförmiddagen meddelade regeringen att Sverige ska skicka det avancerade artillerisystemet Archer till Ukraina. Men trots att Archer är en viktig del av det nya vapenpaketet, tror SVT:s Ukrainakorrespondent Bengt Norborg att svenska stridsfordon väger tyngre.

Archer är troligen ett av de bästa artillerisystemen i världen, menar Norborg, men det kommer att ta tid innan de är färdiga att levereras. Därför ser han svenska Stridsfordon 90, som anses vara bland de främsta i världen, som snäppet viktigare i paketet.

– Det är ett oerhört modernt vapen med mycket bra skydd. Man räknar med att det ska kunna slå ut i stort sett alla ryska stridsvagnar, förklarar Ukrainakorrespondenten.

Tyska leopardvagnar

En rad länder är även villiga att skicka toppmoderna stridsvagnar av sorten Leopard till Ukraina. Men det är ännu oklart om Tyskland, som producerar vagnarna, väljer att godkänna ländernas leveranser samt skicka egna till Ukraina. Det beslutet väntas dock tas inom kort.

Hör mer från Bengt Norborg – på plats i ukrainska Pokrovsk – klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.