Tiotusentals svenskar kan drabbas av Turkiets flygstopp. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Svenskar drabbas när Turkiet stoppar flyg

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals svenskar kan påverkas av Turkiets beslut att stoppa alla flyg till och från Sverige samt åtta andra länder. Men det kan enligt UD vara möjligt för svenskar att ta sig hem under de närmsta dagarna.

Drygt 20 000 svenska medborgare befinner sig normalt i Turkiet vid den här tiden på året, även om det i det nuvarande läget finns en stor osäkerhet kring siffran.

– Vi vill uppmana dem att höra av sig till sitt flygbolag och undersöka alternativa resvägar, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD.

Coronapandemin

Enligt den svenska ambassaden i Ankara kommer det i vissa fall att vara möjligt att flyga ut passagerare som befinner sig i landet direkt till Sverige under de närmsta dagarna.

Planen flyger tomma

Det turkiska flygbolaget Pegasus Airlines skriver i ett pressmeddelande att man planerar att fortsätta flyga till Sverige som vanligt, men att planen som normalt tar med sig passagerare tillbaka till Turkiet kommer att flyga tomma. Man tillägger att endast utländska medborgare får flyga från Turkiet.

Turkish Airlines skriver att man ställer in alla flyg till och från Sverige och de andra berörda länderna, och tillägger att den som bokat en resa med bolaget får avboka den. SAS kan på lördagseftermiddagen inte svara på om några avgångar ska ställas in, men meddelar att om så sker kommer passagerarna att få pengarna tillbaka.

Karantän i 14 dagar

Förbudet från att flyga till Turkiet omfattar förutom Sverige även Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland, Spanien, Belgien, Nederländerna och Österrike. Personer som besökt något av länderna under de senaste 14 dagarna får inte flyga till Turkiet, med undantag för personer med turkiskt medborgarskap eller turkiskt uppehållstillstånd. De måste dock sätta sig i karantän i 14 dagar när de kommit fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet